Απώλειες από 74,8 έως 85 εκατομμύρια ευρώ για τους αιγοπροβατοτρόφους. ΣΕΚ και ΠΕΚ ζητούν ξανά από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα ειδάλλως θα πληγούν ίσως ανεπανόρθωτα οι παραγωγοί και η ελληνική ύπαιθρος, ενώ ελλοχεύουν φόβοι ακόμα και για επισιτιστική κρίση.Το βατερλό που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα οι αιγοπροβατοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα περιγράφει με αναλυτικά στοιχεία ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που για άλλη μια φορά ζητά από την πολιτεία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γενναία μέτρα ενίσχυσης του κλάδου το συντομότερο.
Στη χθεσινή επιστολή του προς τους αρμοδίους, ο ΣΕΚ εκτιμά τις πρόσφατες απώλειες των αιγοπροβατοτρόφων ανάμεσα σε 74,8 και 84 εκατομμύρια ευρώ και κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο οι 100.000 κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύπαιθρο και την κοινωνική συνοχή.
Τη λήψη δέκα (10) άμεσων μέτρων ενίσχυσης ζητά και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) που μιλά για το χειρότερο Πάσχα των τελευταίων 30 ετών και κρούει τον κώδωνα εν όψει μιας πιθανής μετατροπής της κρίσης του κορονοϊού σε επισιτιστική κρίση.
Οπως αναφέρεται στην επιστολή του ΣΕΚ, τα προβλήματα των αιγοπροβατοτρόφων έχουν ξεκινήσει την τελευταία τριετία με τη μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και η μικρή αύξηση φέτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη διαχρονική απώλεια εισοδήματος, που εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά την περίοδο του Πάσχα, οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια κατρακύλησαν κατά μέσο όρο σε 3,8 ευρώ το κιλό ανά σφάγιο έναντι 5,8 ευρώ την ίδια περίοδο του 2019. Στο σχετικό υπόμνημα γίνεται αναφορά για άμεσο κόστος εκτροφής των αμνοεριφίων, που διαμορφώνεται στα 5,8 έως 6,2 ευρώ το κιλό, με την τιμή πώλησης τα προηγούμενα χρόνια να καλύπτει ουσιαστικά το κόστος εκτροφής (πλην λοιπών εξόδων της μονάδας) και τις φετινές απώλειες των παραγωγών να κυμαίνονται σε 2 έως 2,4 ευρώ το κιλό για 3,5 έως 4 εκατομμύρια αμνοερίφια. Συνεχίζοντας τον αναλυτικό υπολογισμό του, ο ΣΕΚ προσδιορίζει τη ζημιά μεταξύ 74,8 και 84 εκατ. ευρώ.
Πολύ δύσκολη περιγράφεται και η κατάσταση για τη χοιροτροφία μετά το λουκέτο στην εστίαση. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος διαμορφώθηκαν από 1,10 έως 1,20 ευρώ/ζων βάρος, έναντι 1,50 έως 1,65 ευρώ/ζων βάρος, δηλαδή με απώλεια 40-50 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Χωρίς άμεσες ενισχύσεις από την ΚΑΠ και η πτηνοτροφία, όπου το 30-40% των κοτόπουλων που προορίζεται για την εστίαση οδηγήθηκε στην κατάψυξη με τιμές μειωμένες κατά 40%, ενώ δυσκολίες σημειώνονται για αγελαδοτρόφους και βοοτρόφους.
Για την κάλυψη του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων ο ΣΕΚ ζητά να δοθεί αποζημίωση ανά θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους σε εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 30 αιγοπρόβατα, αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων για τους κτηνοτρόφους-πτηνοτρόφους στα πρότυπα άλλων πληττόμενων επιχειρήσεων, νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων όπως και κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.
Βιτρίνα η επιτροπή για την επισιτιστική επάρκεια
Με τον κίνδυνο επισιτιστικής ανεπάρκειας να καραδοκεί από την αρχή της πανδημίας και ύστερα από τις προειδοποιήσεις εδώ και σχεδόν 2 μήνες από αγροτικούς φορείς αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. και ΟΗΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την εκτίμηση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας της Ελλάδας.
Η ομάδα εργασίας θα απαρτίζεται από προϊστάμενους των διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ, στελέχη εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου και ακαδημαϊκούς και κάθε μήνα θα υποβάλλει έκθεση με τα ευρήματά της στον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο. Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, η σύσταση της ομάδας αποδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και τη θωράκιση της διατροφικής ασφάλειας.
Η σύσταση της επιτροπής με αρκετή καθυστέρηση προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης και ειδικά του πρώην υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη: «Δύο μήνες μετά την αρχή της πανδημίας, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα, η σύσταση ομάδας εργασίας ήταν αυτό που πραγματικά έλειπε. Η σύσταση και μόνο της επιτροπής που “θα”… εξετάσει το θέμα, υποτιμά τόσο τους καθ’ όλα άξιους επιστήμονες που την απαρτίζουν όσο και τη νοημοσύνη των αγροτών. Η κοροϊδία των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων έπιασε ταβάνι», δήλωσε.
Σε καταγγελτικό τόνο και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, που ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα καταθέτοντας σειρά προτάσεων και τονίζει ότι η επισιτιστική επάρκεια της χώρας τίθεται σε αμφισβήτηση αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν να προγραμματίσουν απαραίτητες λειτουργίες για την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα σε ένα κλίμα δυσπραγίας και αβεβαιότητας.
Πηγή: toprotovioli.blogspot.gr