Όπως έχει γράψει το newshub.gr για πρώτη φορά θα πληρώσουν χιλιάδες αγρότες τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ καθώς το 2019 συμπλήρωσαν μία πενταετία από την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Δηλαδή θα πληρώσουν φόρο επιτηδεύματος, εκτός φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Το θέμα λοιπόν αυτό έφτασε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα την αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθετικής πρωτοβουλίας με την οποία θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1/1/2014, καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1/1/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους Υπ. Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από πρωτοβουλία της Θεοδώρας Τζάκρη.
Στην Ερώτησή, τονίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος, αφορά σε ένα οριζόντιο τέλος που εφαρμόστηκε το 2011 κατόπιν πιέσεων της τρόικας, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή λόγω αδυναμίας περιορισμού της με άλλα πιο δίκαια μέσα. Από την επιβολή αυτού του τέλους εξαιρέθηκαν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια τη συνταξιοδότησής τους κατά το 65ο έτος. Επί ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχτηκαν, επιπλέον, από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
Από φέτος και βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας, θα κληθούν να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1/1/2014 (ολοκληρώνεται η 5ετία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ) και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1/1/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (ολοκληρώνεται επίσης η 5ετία τους). Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένος αριθμός αγροτών θα κληθεί να καταβάλει φέτος ένα τέλος, το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και μάλιστα εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που προκάλεσε μέχρι τώρα η πανδημία του κορωνοϊού.
«Στην εποχή όπου και ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται έντονα από τις οικονομικές συνέπειες της νέας κρίσης που βιώνουμε, η Πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει κάθε μέσω έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, δυστυχώς, έχει απορρίψει το πρόγραμμα ενίσχυσης εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων Μένουμε Όρθιοι που εγκαίρως κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει υποχρέωση να φροντίσει έτσι ώστε να μην επέλθει η πλήρη κατάρρευση του αγροτικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο, μέχρι να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα».
Την Ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη συνυπογράφουν οι Βουλευτές: Αβραμάκης Ελευθέριος, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αθανασίου Αθανάσιος, Αλεξιάδης Τρύφων, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γεροβασίλη Όλγα, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Γιάννης, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Θάνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Πέρκα Θεοπίστη, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέτυ, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Χαρίτου Δημήτρης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος και Ψυχογιός Γιώργος.