Μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
58ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2 – 12 Νοεμβρίου 2017
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σας προσκαλούμε σε:
• Μια αποκαλυπτική ανοιχτή συζήτηση με τον σουηδό σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ, φετινό τιμώμενο του 58ου ΦΚΘ
• Μια πρωτότυπη έκθεση με έργα 14 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος
• Μια έκθεση-ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις αφίσες του ΦΚΘ
• Ένα απολαυστικό masterclass για τη μαγεία του σινεμασκόπ
• Πέντε αναπάντεχες παρεμβάσεις του ΚΘΒΕ στους χώρους του Φεστιβάλ
• 4 πρωτοποριακές ταινίες από 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
• Μια έκθεση για τη θρυλική Λούφα και Παραλλαγή του Νίκου Περάκη
• Κινηματογραφικές μουσικές των Μ. Χατζηδάκι, Νίνο Ρότα, Ένιο Μορικόνε
• Μια συναυλία της «σχεδίας» με εκλεκτούς μουσικούς
• Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα φεστιβάλ της διασποράς
• Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις με κινηματογραφικό «χρώμα»
• Μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα το επαγγελματικό μέλλον των νέων
• Μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα όνειρα
Ανοιχτή συζήτηση με τον Ρούμπεν Έστλουντ
Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, 11:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας
Ο σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Εστλουντ, επίτιμος καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης που διοργανώνει ρετροσπεκτίβα στο έργο του, και βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την τελευταία ταινία του Το τετράγωνο, μιλά για το σινεμά και την ζωή σε μια συζήτηση ανοιχτή, διαφωτιστική, αλλά κι απολαυστική. Αν έχετε τις ερωτήσεις, ο Ρούμπεν Έστλουντ έχει τις απαντήσεις. Συντονίζει ο Γιώργος Κρασσακόπουλος.
Έκθεση «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής»
Σάββατο 4/11 έως Κυριακή 12/11, Πρώην Αποθήκη Στρατού (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι), ελεύθερη είσοδος
Το 58ο ΦΚΘ προσεγγίζει φέτος ανατρεπτικά το σινεμά, επιλέγοντας τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος με πυξίδα ένα από τα πιο εμβληματικά βιβλία του 20ου αιώνα: «Το ρίζωμα» της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ. Με αυτή την αφορμή, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα –ζωγραφικά, σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, γλυπτά- παρουσιάζονται στην έκθεση «Το Ρίζωμα». Οι καλλιτέχνες είναι οι: Π.Βλασσοπούλου, Λ. Γιαννακόπουλος, Ν. Ευσταθιάδη, Μ. Κριαρά, Χρ. Κουμανιάκη, Μ. Μαυροπούλου, Ρ. Μπέλλου, Κ. Νικολάου, Γ. Παπαφίγκος, Β. Σελιμάς, Στ. Στρούζα, A. Στρατάκης, Μ. Τσάγκαρη και Δ.Φραγκάκης. Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του ΦΚΘ και υποστηρίζεται από την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ και τη Samsung. Επιμελητής: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Γενικός Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος. Παραγωγή: NEDA Film, Αμάντα Λιβανού. // Εγκαίνια: Σάββατο 4/11, 18:00.
Έκθεση: Οι αφίσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 1/11 – Πέμπτη 30/11, TOMS Flagship Store & Cafe (Τσιμισκή 22, στοά Πελοσώφ, Θεσ/κη), ελεύθερη είσοδος
Ένα ταξίδι στο χρόνο, τη μνήμη, το σινεμά, αλλά και μια υπόσχεση για το μέλλον. Όλα όσα μας έχουν αφηγηθεί, ό,τι ζήσαμε και θυμόμαστε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξετυλίγονται μέσα από τις αφίσες του, που παρουσιάζονται στο TOMS Flagship Store & Cafe. Ανοιχτά κάθε μέρα 10:00- 01:00 (τηλ. επικοινωνίας: 2310234222).
Masterclass «2.39:1 – Το ελληνικό σινεμά επανέρχεται στο σινεμασκόπ»
Σάββατο 11/11, 11:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας
Η μαγεία και οι προκλήσεις της κινηματογραφικής εικόνας με πρωταγωνιστή το σινεμασκόπ είναι το βασικό θέμα του masterclass. Αφορμή, το γεγονός ότι τελευταία διαπιστώνεται μια στροφή στην εικαστικότητα των ελληνικών ταινιών, όπου η πλατιά οθόνη προβολής κάνει τον θεατή μέτοχο της ιστορίας. Ο διευθυντής φωτογραφίας Χρήστος Καραμάνης (GSC) μας μεταφέρει την εμπειρία του και ο ομότεχνός του Αργύρης Θέος συντονίζει. Η εκδήλωση είναι διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC-Greek Society of Cinematographers), με την υποστήριξη του ΦΚΘ.
Από το Σινεμά στο Θέατρο κι απ’ το Θέατρο στο Σινεμά
Τρίτη 7/11, διάφοροι χώροι του Φεστιβάλ
Το σινεμά συναντά το θέατρο και αντίστροφα, μέσα από πέντε αναπάντεχες θεατρικές παρεμβάσεις από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Φεστιβάλ (13:00 Αποθήκη Γ? & χώροι της Αγοράς, 15:00 Γυάλινο Βοχ πλ. Αριστοτέλους, 17:45 φουαγιέ Ολύμπιον, 19:00 Αποθήκη Γ? και 22:20 Αποθήκη Δ΄- εξωτ. χώροι). Τη σκηνοθετική επιμέλεια του δρώμενου υπογράφει ο Χρήστος Παπαδημητρίου και συμμετέχουν οι Χρήστος Παπαδημητρίου, Θάνος Φερετζέλης, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρύσα Τουμανίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Αίγλη Κατσίκη και στο ακορντεόν ο Περικλής Σιούντας. Ενδυματολογική-εικαστική επιμέλεια: Μαρία Καβαλιώτη.
«Σινεμά ο Παράδεισος»
Παρασκευή 10/11, 21:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/κης
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κινηματογραφική μουσική με ελληνική και ιταλική υπογραφή. Το πρόγραμμα αποτελείται από το «Sweet Suite», έναν φόρο τιμής του Νίκου Κυπουργού στον Μάνο Χατζιδάκι που βασίζεται σε θέματα ταινιών για τις οποίες είχε γράψει μουσική ο αξέχαστος συνθέτης (Sweet Μovie, Ελεύθερη Κατάδυση, Ποτέ την Κυριακή, κ.ά.), και από συνθέσεις δύο εμβληματικών ιταλών δημιουργών, των Νίνο Ρότα και Ένιο Μορικόνε (Λα Στράντα, Γλυκιά Ζωή, Ο Νονός και Κάποτε στην Αμερική, μεταξύ άλλων). Διεύθυνση ορχήστρας: Gioele Muglialdo. Εισιτήρια: Πλατεία 15?/Εξώστης 10?/Μειωμένα 5?. Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα Κ.Ο.Θ. ?Σ. Μιχαηλίδης?, Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr, τηλ. 2310236990.
«Σχεδία» Live!
Πέμπτη 9/11, 21:00, Πολυχώρος WE (Τρίτης Σεπτεμβρίου & Λαμπράκη)
Οι Γιάννης Αγγελάκας, Baildsa, Διώνη, Θρακόμελο, Δημήτρης Ζερβουδάκης και ?Αιντε Ψιλά Ψιλά, One Drop Forward και Paranaue ενώνουν τις φωνές τους στη συναυλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία», σε μια μουσική βραδιά και συνάμα κινητοποίηση για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, στον πολυχώρο WE. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και τον πολυχώρο WE, με την υποστήριξη του ΦΚΘ. / Πληροφορίες & εισιτήρια (8?): Πολυχώρος WE http://www.weskg.gr, τηλ. 2310284700, Περιοδικό Δρόμου Σχεδία http://www.shedia.gr, τηλ. 2313013605.
Στρογγυλή τράπεζα: Τα φεστιβάλ της διασποράς & η εναλλακτική διανομή των ελληνικών ταινιών
Παρασκευή 10/11, 11:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας
Το ΦΚΘ διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την εναλλακτική διανομή των ελληνικών ταινιών μέσω των Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και των πανεπιστημίων στην Αμερική και στην Αυστραλία. Κεντρικοί ομιλητές είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου: Βασίλης Λουλές (σκηνοθέτης), Jimmy DeMetro (Διευθυντής Ελληνικού Φεστιβάλ Νέας Υόρκης), Αριστοτέλης Κατωπόδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ελληνικού Φεστιβάλ Λος Άντζελες), Κυβέλη Σορτ (Συνδιευθύντρια Ελληνικού Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο), Νία Καρτέρη (Πρόεδρος Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ), Λίζα Λινάρδου (Προώθηση και Φεστιβάλ Hellas Film – Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά.
Μία επιλογή ταινιών από την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – «Φαντασιακές Εστίες» στην ενότητα >>Film Forward του 58ου ΦΚΘ
Το τμήμα >>Film Forward του 58ου ΦΚΘ φιλοξενεί 4 ταινίες από την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, θεματικός πυρήνας της οποίας είναι η εστία, ως φαντασιακή σύλληψη και κατασκευή. Τα φιλμ είναι τα εξής: Αναμονές των Άντρη Τσιουτή, Μιχάλη Χαραλάμπους, Γιώργου Στυλιανού και Στέφανου Παπαδά, Η ηθική της επιβίωσης του Walter Solon, Λάμψη στο σκοτάδι του Στέφανου Τσιβόπουλου και Riding My Tiger του Ascan Breuer. Αναζητήστε τις στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
Έκθεση «Λούφα και Παραλλαγή: Από το αρχείο του Νίκου Περάκη»
Παρασκευή 3/11 έως Σάββατο 9/12/2017, Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσ/κη), ελεύθερη είσοδος
Με αφορμή την απόφαση του Νίκου Περάκη να δωρίσει το αρχείο του στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, η έκθεση είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη ταινία Λούφα και Παραλλαγή του σκηνοθέτη, που βραβεύτηκε στο ΦΚΘ το 1984 με τέσσερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και α? ανδρικού ρόλου) και σφράγισε με τη μεγάλη επιτυχία της την πορεία του. Η έκθεση, μια διοργάνωση του ΜΙΕΤ με την υποστήριξη του ΦΚΘ, περιλαμβάνει τεκμήρια και έγγραφα που αφορούν σε όλα τα στάδια παραγωγής της ταινίας, υλικό από την προώθηση και τις προβολές, κ.ά. Εγκαίνια: Παρασκευή 3/11 στις 20.00.
Φωτογραφική έκθεση Cedefop #CedefopPhotoAward 2017
Πέμπτη 2 – Πέμπτη 30/11, Μουσείο Κιν/φου Θεσσαλονίκης, ελεύθερη είσοδος
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού #CedefopPhotoAward 2017, ομάδες σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους υπό τη μορφή φωτογραφικών ιστοριών. Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο παρουσιάζει τα έργα που κέρδισαν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο, καθώς και τα 18 επιλαχόντα του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (www.cedefop.europa.eu), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση διοργανώνεται από το Cedefop, σε επιμέλεια ΦΚΘ και Cedefop. Εγκαίνια: Παρασκευή 3/11 στις 16:00. Ωράριο λειτουργίας: 10:00 – 20:00.
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Όνειρα» στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση»
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου – Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την ομαδική φωτογραφική έκθεση «Όνειρα», με 64 έργα 11 φωτογράφων που παρουσιάζουν την άποψή τους περί ονείρων. Η έκθεση αποτελεί μέρος των δράσεων του 4oυ Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία της πόλης (διοργάνωση: «Φωτοπόροι, «ΚΛΙΚers», «Φ», επιμέλεια: Τάσος Σχίζας) / Ωράριο λειτουργίας: 2 – 12 Νοεμβρίου Δευτ. – Κυρ. 09:00-19:00.
Βιβλιοπαρουσίαση Μυστικές συναντήσεις του Δημήτρη Αθανίτη (εκδ. Αγγελάκη) – Πέμπτη 9/11, 18:00, αίθ. Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κιν/φου Θεσσαλονίκης)
Από το Βερολίνο στην Αθήνα κι από την ρηξικέλευθη δεκαετία του ?80 στο σήμερα, μια πινακοθήκη προσώπων που ξαφνιάζει. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης στο πρώτο του βιβλίο μας ταξιδεύει στις απροσδόκητες κινηματογραφικές του συναντήσεις και μιλά για γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, που συνθέτουν μια ανθολογία του άκρως ιδιαίτερου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Στράτος Κερσανίδης (κριτικός κινηματογράφου) και Στέλιος Χατζηαδαμίδης (συγγραφέας-σκηνοθέτης), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Λευτέρης Λιθαρής και Γιολάντα Μπαλαούρα (ηθοποιοί ΚΘΒΕ).
Βιβλιοπαρουσίαση Θυμάμαι… 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Νίκου Γκροσδάνη (εκδ. Επίκεντρο)
Κυριακή 5/11, 11:30, αίθ. Τώνια Μαρκετάκη (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)
32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου – οι ταινίες, οι πρωταγωνιστές, οι συντελεστές, η οργάνωση και τα παρασκήνια ενός σημαντικού θεσμού, μαζί με ένα σπάνιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό. Οι σελίδες αυτού του βιβλίου κρατούν μέσα τους όλη την αγωνία, όλο το πάθος, όλη την αγάπη των ανθρώπων που αγαπούν το σινεμά και όσοι έζησαν τα γεγονότα που περιγράφονται μέσα στις σελίδες του δεν θα τα ξεχάσουν ποτέ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Παντελής Βούλγαρης (σκηνοθέτης), Τάσος Ψαρράς (σκηνοθέτης), Ιάσων Τριανταφυλλίδης (δημοσιογράφος), Τέλλος Φίλης (συγγραφέας). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.