Αξιοπρέπεια μετά Θάνατον: Το θεσμικό κενό που προσβάλλει τον άνθρωπο

Έρευνα του XalkidikiPolitiki για τα γραφεία τελετών στη Χαλκιδική

Με αφορμή την υπόθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, η XalkidikiPolitiki ερεύνησε το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο. Οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών της Χαλκιδικής τονίζουν ότι αναμένουν από την πολιτεία τη ρύθμιση για τη δυνατότητα νόμιμης εγκατάστασης νεκροθαλάμων (ψυγείων) στους χώρους τους.

Όπως επισημαίνουν, η έλλειψη επίσημης άδειας δημιουργεί καθημερινά εμπόδια στη λειτουργία τους, με συνέπεια την ταλαιπωρία των συγγενών των εκλιπόντων, αλλά και – κυρίως – την προσβολή της αξιοπρέπειας του νεκρού.

Αν και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής διαθέτει νεκροθάλαμο, αυτός καλύπτει μόνο τις ανάγκες του ίδιου του νοσοκομείου, δηλαδή περιστατικά που απεβίωσαν εντός της δομής. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για φιλοξενία σορών που προέρχονται από την κοινότητα, ιδιωτικά σπίτια ή άλλες περιπτώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην πράξη, η εξυπηρέτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν παρέχεται ούτε ο ελάχιστος σεβασμός που αξίζει ένας άνθρωπος στο τέλος της ζωής του. Πάνω σε αυτό το θεσμικό κενό βασίστηκαν και οι ενέργειες υπαλλήλων που οδήγησαν στις πρόσφατες συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη. Τα δημοτικά ψυγεία της πόλης δεν λειτουργούσαν για πάνω από δύο χρόνια και μόλις πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία στο Κοιμητήριο «Ανάστασης του Κυρίου», χωρίς όμως να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι και η Χαλκιδική, χωρίς αντίστοιχες υποδομές, επηρεάζεται άμεσα και θα έπρεπε να εξυπηρετείται έστω και μέσω συνεργασίας με όμορους νομούς.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, με σαφείς υγειονομικούς και τεχνικούς όρους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις οικογένειες με υπευθυνότητα και σεβασμό.