Από τις πλούσιες ακτές της βιθυνικής γης, οι οποίες αποτέλεσαν μια δυναμική εστία του Ελληνισμού στην Προποντίδα, σε καθημερινή επαφή με την Κωσταντινούπολη συγκεκριμένα από την Αγία Κυριακή της Γιάλοβας έφυγαν το 1922 οι κάτοικοι της σημερινής Ολυμπιάδας.

Ο συνοικισμός της Ολυμπιάδας δημιουργήθηκε το 1923, σε μια τοποθεσία όπου υπήρχε ένας πρόχειρος αγροτικός οικισμός με καλύβες όπου ζούσαν λίγες οικογένειες. Εδώ κατέφθασαν πρόσφυγες από την Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας μετά από τον ξεριζωμό του 1922, και οι κάτοικοι του αγροτικού οικισμού μετοίκησαν στα σημερινά Στάγειρα. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς εδώ βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα. Εντοπίζονται στα ανατολικά του οικισμού, σε απόσταση περίπου 700 μέτρων, στη θέση Λιοτόπι.

Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο βασιλιάς Κάσσανδρος την είχε εξορίσει στα Αρχαία Στάγειρα, ή, κατ’ άλλους, στο παρακείμενο νησάκι Κάπρος. Είναι απέναντι από την Ολυμπιάδα, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου, και ονομάζεται Καυκανάς. Ο Κάπρος αναφέρεται και από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα. Σύμφωνα μ’ αυτόν, το ίδιο όνομα είχε δοθεί και στο λιμάνι της πόλης των αρχαίων Σταγείρων.

Το σημερινό χωριό, κτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας, απλώνεται στο μυχό του φυσικού του λιμανιού. Πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών κάθε καλοκαίρι. Στη γιορτή της προστάτιδας Αγίας Κυριακής οργανώνονται πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και ημερίδα με θέμα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη.

Το χωριό που βρίσκεται κάτω από την σκιά των αρχαίων Σταγείρων φέρει από την τοποθεσία και μόνο βαρύ όνομα στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και με την έλευση και την κατοίκηση των προσφύγων γέμισε από ιστορίες φερμένες από την Μ.Ασία.

Με πολύ σεβασμό και αγάπη έφεραν από την παλιά πατρίδα τους τη λατρεία για την Αγία Κυριακή και την έκαναν προστάτιδα και στο νέο τους σπίτι.

Πάντρεψαν την τοπική καλλιέργεια των μυδιών με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και χαρίζουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Με παραδοσιακό γλέντι, φαγοπότι, ζωντανή μουσική και μαγειρέματα.

Η Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς ήταν Μικρασιάτισσα αγία, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.