Παραμένουν στο σκοτάδι εκατοντάδες επαγγελματίες μικρών καταστημάτων αναψυχής, καφέ μπαρ και παραλιακών μπαρ που μέχρι και αυτή την ώρα δεν γνωρίζουν που υπάγονται φορολογικά και τι είδους αποδείξεων υποχρεούνται να εκδίδουν. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Βασίλης Καμπάνης δεν έχει οριστεί ποιες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προβούν σε αντικατάσταση των φορολογικών τους μηχανισμών. «Ανάμεσα σε εκείνες που τελούν σε αναμονή είναι τα περισσότερα μπιτς μπαρ της Χαλκιδικής που τη στιγμή που μιλάμε δεν ξέρουν από ποιον φορολογικό μηχανισμό πρέπει να εκδίδουν απόδειξες, Θεωρούνται εστίαση επειδή βγάζουν ένα κρύο πιάτο, ή όχι; Στα ερωτήματα αυτά δεν απαντά κανείς», σημειώνει ο κ. Καμπάνης.

Τα πρόστιμα πάντως προβλέπονται εξοντωτικά και άδικα όπως λένε οι επαγγελματίες αφού σε καμία περίπτωση οι ίδιοι δεν σκοπεύουν να αποκρύψουν τζίρο.

Τα τεχνικά προβλήματα πάντως είναι υπαρκτά και καθημερινά για όσους προχώρησαν στη διασύνδεση ταμειακών με POS, κάτι που όπως φαίνεται έγινε με προχειρότητα και δυσχεραίνει την πλειονότητα των συναλλαγών.

Αληθινό περιστατικό στη Χαλκιδική

Αργά το απόγευμα σε παραλιακό οικισμό της Χαλκιδικής και η κατάσταση έξω από περίπτερο (που εμπορεύεται από τσιγάρα ως και τσάντες θαλάσσης) προκαλεί γέλια και αγανάκτηση συνάμα.

Οι καταναλωτές ζητούν να πληρώσουν με κάρτα τα αγαθά που προμηθεύτηκαν και ο επαγγελματίας προσπαθεί να εξηγήσει ότι το POS έχει «κολλήσει» και χρειάζεται αναμονή αρκετών λεπτών, ή πληρωμή με μετρητά. Παρά τις εκκλήσεις του οι πελάτες διαμαρτύρονται κι αρχίζουν σταδιακά να επιστρέφουν αυτά που κρατούν στα χέρια τους και να απομακρύνονται.

Τι πραγματικά συνέβη λίγο νωρίτερα; Είναι απλό: Για τεχνικούς ή άλλους λόγους ναυάγησε μια πληρωμή με κάρτα και κόλλησε όλο το σύστημα. Στη συνέχεια, κατέστη αδύνατη ακόμη και η πληρωμή με μετρητά αφού δεν μπορούσε να κοπεί απόδειξη. Όλα μαζί προκάλεσαν εκνευρισμό, διαπληκτισμούς και ένταση, που εκφράστηκε στην Ελληνική, τη Σέρβικη και κάνα δυο ακόμη ξένες γλώσσες. Μια πραγματική Βαβέλ στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής!