«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία χιλιάδων γονέων που αναμένουν από μέρα σε μέρα την δημοσίευση της ΚΥΑ για το πρόγραμμα που αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜεΑ για την περίοδο 2024 -2025.

Η αγωνία αυτή μάλιστα δεν φαίνεται ότι είναι αδικαιολόγητη, καθώς φέτος σημειώνεται χαρακτηριστική καθυστέρηση, σε σχέση με πέρυσι και άλλες χρονιές, ενώ τους φόβους εντείνει το γεγονός ότι η χρηματοδότηση είναι ίδια με πέρυσι. Αυτό, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ και δημάρχους σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να αποκλειστούν και τη νέα περίοδο 60.000 παιδιά με πλήρη φάκελο, κυρίως από τις δομές της δημιουργικής απασχόλησης.

Αντίθετα, πιο αισιόδοξα είναι να μηνύματα για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπου αναμένεται να απορροφηθεί το σύνολο των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς η χρηματοδότηση αυξάνεται κατά 25 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2025. «Η κυβέρνηση κατηύθυνε ένα σοβαρό κονδύλι για τους παιδικούς σταθμούς και όπως φαίνεται, καλύπτεται για τη νέα χρονιά σχεδόν το 100% των παιδιών που θα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις» ανέφερε το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των δομών, δήμων και ιδιωτών για την «προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ σε περίπου μία εβδομάδα θα βγει η πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΤΑΑ) για υποβολή αιτήσεων με βάση το ΑΦΜ των δικαιούχων.

Σε εξόντωση οδηγούνται οι δομές των δήμων

Φόβους και ανησυχία για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ και τη νέα περίοδο εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σ. Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου δόθηκε τελευταία στιγμή στην ΚΕΔΕ, εκ μέρους του υπουργείου για την νέα προκήρυξη που προβλέπει δωρεάν θέσεις φιλοξενία για βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ, ενώ είναι ίδιο και απαράλλακτο με το περσινό. Παράλληλα, είπε, με τα χρήματα τα οποία προβλέπει φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός πάνω από 60.000 παιδιά, παρότι θα έχουν πλήρη φάκελο και δικαιούνται voucher για να πάνε στα Κέντρα.

«Αυτά τα παιδιά θα μείνουν εκτός, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και επειδή δεν αναπροσαρμόζεται, αλλά παραμένει ίδιος ο αριθμός των voucher για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, την ώρα που αυξήθηκαν κατά 100% οι τιμές των προϊόντων διατροφής (για πρωϊνό, δεκατιανό και μεσημεριανό κπλ.)» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης και σχολίασε με δηκτικό τρόπο πως «η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».

Ακόμη, υποστήριξε ότι τα προηγούμενα χρόνια χρεωκόπησαν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμού και οι σχολικές επιτροπές, γιατί αυξήθηκαν τα έξοδα από το ενεργειακό κόστος στα σχολεία που έμεναν με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, λόγω του covid. «Όσο η κυβέρνηση συμβάλλει στην κακή λειτουργία των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, τόσο οι γονείς με το voucher στο χέρι θα επιλέγουν τις ιδιωτικές δομές, όπου διπλασιάστηκαν τα παιδιά και δεκαπλασιάστηκαν τα παιδιά στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ. Αυτό δείχνει ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση έως την εξόντωση των δημοτικών δομών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών.

«Λουκέτα» και μειώσεις τμημάτων σε δομές

Κληθείς μάλιστα να απαντήσει αν φοβάται ότι με αυτά τα δεδομένα θα κλείσουν δομές των δήμων, είπε ότι έχουν κλείσει ήδη δεκάδες δομές σε πολλούς δήμους.

«Φέτος με τη λήξη της χρονιάς, τον Ιούλιο, ενημερωνόμαστε ως ΚΕΔΕ ότι σε δεκάδες δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας θα συρρικνωθούν τμήματα βρεφικών και παιδικών σταθμών. Παράδειγμα είναι ο δικός μας δήμος, όπου είχαμε 1. 550 βρέφη και παιδιά και σήμερα είμαστε κάτω από 900. Κοντεύουμε δηλαδή στα μισά παιδιά. Επίσης, είχαμε φτάσει στις 3.500 παιδιά στα ΚΔΑΠ και τώρα είμαστε στα 520 voucher».