Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).
Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Kάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστηχήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.
Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:
- Από το 1965 έως και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες.
- Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έχουμε 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά να συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.
- Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι, ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία.
- Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις με μέσο όρο ταχύτητας τα 60 χλμ./ώρα.
- Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συγκεκριμένα, 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ανά εκατομμύριο στη χώρα μας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69 άνθρωποι.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) – οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχει ορίσει τη 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (European Awareness Antibiotic Day).
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2008 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας που συνταγογραφούν αντιβιοτικά φάρμακα (αντιβιοτικά είναι οι βιοσυνθετικώς παραγόμενες αντιμικροβιακές ουσίες) και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση τους. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια και ότι η αντοχή τους στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις μελλοντικές γενιές.
Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο στους ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον τους, όσο και στη λειτουργία του ίδιου του υγειονομικού συστήματος. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια, για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε συνεχώς περιορίζονται.
Η χώρα μας, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών (ESAC) του 2010, παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση
Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεβρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «1 στα 5» (ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης).
Οι στόχοι της Ημέρας είναι:
- Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη γενετήσια (σεξουαλική) εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών, καθώς και για την ανάγκη πρόληψης τέτοιου είδους πράξεων.
- Η διευκόλυνση της ανοιχτής συζήτησης για την προστασία των παιδιών από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση και τη βοήθεια στην πρόληψη και την εξάλειψη του στιγματισμού των θυμάτων.
- Η επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Λανθαρότε, ενός μοναδικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου, που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών και διατυπώνει τους τρόπους καταπολέμησής τους.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας τη σημασία ύπαρξης μιας ειδικής Σύμβασης που να προστατεύει πλήρως τα παιδιά από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση, υιοθέτησε τη Σύμβαση του Λανθαρότε, που υπογράφτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007 στο ομώνυμο νησί των Καναρίων Νήσων. Η Σύμβαση επικεντρώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, αναγνωρίζει τις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον τους. Η σύμβαση επικυρώθηκε από την Ελλάδα με τον νόμο 3727/08 (ΦΕΚ 257/A’/18-12-2008) και από την Κύπρο με το νόμο 91 (Ι) / 2014.