Πως σας φαίνεται να παλέψετε ή να φορέσετε χρωματιστά εσώρουχα; Αυτές είναι μόλις 2 από τις παράξενες παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς από διαφορετικές χώρες.
Είναι θέμα λίγων ωρών το να πούμε αντίο σε αυτό το έτος και να υποδεχτούμε το νέο. Θα γίνουν προπόσεις για ένα καλό χρόνο, θα φάτε νόστιμα φαγητά, θα μετρήσετε αντίστροφα, θα απολαύσετε τα πυροτεχνήματα και θα διασκεδάσετε.
Σε ορισμένες χώρες ο εορτασμός για τη νέα χρονιά είναι κάπως ιδιαίτερος και διαφορετικός. Παρακάτω θα μάθετε μερικές από αυτές τις παραδόσεις που θα σας εκπλήξουν.
Χώρα προέλευσης: Δανία (Επίσης αυτό γίνεται στην Ελλάδα και σε ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές χώρες).
Σημασία: Ένας άνθρωπος ενθαρρύνεται να σπάσει πιάτα στα σκαλοπάτια των φίλων και των γειτόνων του. Όσα περισσότερα κομμάτια βρείτε έξω από την πόρτα σας, τόσες περισσότερες ευλογίες θα έχετε το Νέο Έτος. Είναι μια καλή πρακτική για να ελευθερώσετε την επιθετικότητα.
#2 Σπάστε πρόσωπα σε φιλονικίες του δρόμου
Χώρα προέλευσης: Περού
Σημασία: Η πρακτική αυτή έχει όνομα και είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των φυλών του Περού. Ονομάζεται Φεστιβάλ Takanakuy και στο τέλος του Δεκεμβρίου, οι χωρικοί ενθαρρύνονται να πολεμήσουν εκείνους με τους οποίους είχαν λογομαχίες το προηγούμενο έτος. Ανταλλάσουν γροθιές για να λύσουν τις διαφορές τους και συμβολικά αφήνουν τα άσχημα συναισθήματα τους πίσω και ξεκινούν με καθαρή καρδιά για τον ερχομό του επόμενου έτους. Ωραία σημασία και μια καλή δικαιολογία για να δώσει κανείς γροθιά στο γείτονα που δεν συμπαθεί.
#3 108 χτυπήματα και Hatsumode
Χώρα προέλευσης: Ιαπωνία
Σημασία: Την Πρωτοχρονιά, όλοι οι ναοί στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους ακριβώς 108 φορές. Πιστεύεται πως αυτό φέρνει καλή τύχη και καθαρίζει το πνεύμα. Μετά από αυτό, ομάδες ανθρώπων θα κάνουν το πρώτο τους «Hatsumode» ή αλλιώς την πρώτη τους επίσκεψη σε ναό για το νέο έτος ώστε να προσευχηθούν. Η ουρά για την προσευχή μπορεί να γίνει πραγματικά μεγάλη και να κρατήσει όλη μέρα.
#4 Φορέστε ένα χρωματιστό εσώρουχο για αγάπη, πλούτο και τύχη
Χώρα προέλευσης: Αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής
Σημασία: Σε αυτές τις χώρες, το να φορούν ένα συγκεκριμένο χρώμα εσωρούχων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πιστεύεται πως θα φέρει συγκεκριμένα πράγματα το Νέο Έτος. Το κόκκινο χρώμα θα φέρει αγάπη, το χρυσό ή κίτρινο θα φέρει πλούτο, το λευκό ειρήνη και ούτω καθεξής.
Χώρα προέλευσης: Ισπανία και Φιλιππίνες
#6 Πιείτε τις στάχτες των επιθυμιών σας
Χώρα προέλευσης: Ρωσία
Σημασία: Αυτή η παράδοση περιλαμβάνει να γράψετε και να κάψετε τις επιθυμίες σας για το νέο έτος. Μετά θα πρέπει να αναμείξετε τις στάχτες με το ποτό σας (κατά προτίμηση αλκοολούχο ποτό). Θα πρέπει να πιείτε και την τελευταία σταγόνα μέχρι το ρολόι να χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα και οι επιθυμίες σας θα πραγματοποιηθούν.
–
Χώρα προέλευσης: Εκουαδόρ
Σημασία: Στο Εκουαδόρ, τα σκιάχτρα καίγονται καθώς και οι παλιές φωτογραφίες για να μην έχετε κακή τύχη (ίσως και κακές αναμνήσεις). Είναι για καλοτυχία και ευημερία.
#8 Αφήστε έναν ψηλό, μελαχρινό άνδρα να μπει στο σπίτι σας ως πρώτο επισκέπτη τα μεσάνυχτα
–
Χώρα προέλευσης: Σκωτία
Σημασία: Ακούγεται ρατσιστικό και σεξιστικό, αλλά η παράδοση της Σκωτίας στο ρεβεγιόν προτιμά πραγματικά ο πρώτος επισκέπτης του έτους να είναι ένας ψηλός, μελαμψός άνθρωπος. Οι άνθρωποι με διαφορετικά αναστήματα και αποχρώσεις δέρματος όπως οι ξανθοί ή κοντοί, ακόμα και οι γυναίκες, θεωρούνται άτυχοι. Επίσης, ο επισκέπτης πρέπει να δώσει στην οικογένεια ένα δώρο από κάρβουνο, ουίσκι, ψωμί ή ένα κέρμα για καλή τύχη και ευημερία. Η παράδοση αυτή ονομάζεται «first-footing».
–
Χώρα προέλευσης: Δανία και Φιλιππίνες
Σημασία: Στη Δανία, όταν το ρολόι χτυπά 12 για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι ανεβαίνουν στις καρέκλες ή τα τραπέζια και προσπαθούν να πηδήξουν όσο πιο ψηλά μπορούν για καλή τύχη. Μια παραλλαγή στις Φιλιππίνες είναι να πηδήξουν 12 φορές όταν χτυπά μεσάνυχτα για να γίνουν ψηλότεροι. Συνήθως, τα παιδιά και οι κοντοί άνθρωποι ενθαρρύνονται να πηδήξει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
–
Χώρα προέλευσης: Βολιβία
Σημασία: Στη Βολιβία, είναι παράδοση του Νέου Έτους το να τοποθετούνται μερικά κέρματα σε ένα κέικ και να ψήνονται. Τα κομμάτια του κέικ μοιράζονται και όποιος πετύχει το κέρμα θεωρείται τυχερός.
–
Χώρα προέλευσης: Πουέρτο Ρίκο, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Λάος
Σημασία: Στο φεστιβάλ της Πρωτοχρονιάς που ονομάζεται Songkran, οι Ταϊλανδοί και οι Χμερ ρίχνουν νερό ο ένας στον άλλον για να έχουν τύχη και να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα. Συγκεκριμένα, γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Μια παραλλαγή στο Πουέρτο Ρίκο είναι να ρίξουν δοχεία ή κουβάδες με νερό έξω από το παράθυρο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
#12 Μετακινηθείτε με τη βαλίτσα σας
–
Χώρα προέλευσης: Κολομβία
Σημασία: Στόχος είναι το νέο έτος να φέρει πολλά ταξίδια για τους Κολομβιανούς.
–
Χώρα προέλευσης: Χιλή
Σημασία: Κανείς δεν θέλει να περάσει το Νέο Έτος σε ένα νεκροταφείο εκτός από τους Χιλιανούς. Περνούν το βράδυ με τους αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει με σκοπό να δείξουν πως δεν θα τους ξεχάσουν.
#14 Διώξτε τα κακά πνεύματα με ψωμί
–
Χώρα προέλευσης: Ιρλανδία
Σημασία: Οι Ιρλανδοί χτυπούν τα σπίτια τους με σκληρό ψωμί, (κατά προτίμηση μπαγκέτα) για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.
–
Χώρα προέλευσης: Βέλγιο και Ρουμανία
Σημασία: Οι αγρότες στη Ρουμανία και το Βέλγιο παραμένουν πιστοί στις παλιές γεωργικές τους παραδόσεις. Έτσι, χαιρετούν και ψιθυρίζουν στις αγελάδες τους: «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος».
Σίγουρα πρόκειται για αρκετά ιδιαίτερες παραδόσεις.
tilestwra