Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 διοργανώνεται η 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 27 σημεία της χώρας προβάλλοντας ως κεντρικό μήνυμα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».
Στην Κεντρική Μακεδονία οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και τις Σέρρες .
Η επιτυχημένη ενέργεια υλοποιείται, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τη μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση με στόχο την ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών σχετικά με τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών και στους δρόμους της χώρας μας.
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί παίρνουν μέρος στην «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», μία βραδιά κατά την οποία πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ινστιτούτο και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής και της νεότητας στους δρόμους της χώρας.
Οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκονται και φέτος έξω από επιλεγμένα νυχτερινά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Σέρρες για να ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» ο οποίος δεν θα καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του. Το μήνυμα της βραδιάς είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», ο ήρωας της βραδιάς ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να επιστρέψει με ασφάλεια κάνοντας χρήση των ΜΜΜ ή καλώντας ένα ταξί.
Πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC).
Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι στάσεις των συμπολιτών μας απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ καθώς την ώρα που 9 στους 10 οδηγούς αναφέρουν τη μέθη ως την κυριότερη αιτία πρόκλησης δυστυχήματος, οι Έλληνες οδηγούν έχοντας καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).