Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα και εκατοντάδες κλητεύσεις βρίσκονται οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στο ορεινό Δραγουντέλι, ένα από τα λίγα πευκοδάση που απέμειναν να συμβάλλουν στην παραγωγή τους.
Πάνω από 250 μελισσοκόμοι, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης έλαβαν κλήση από το δασαρχείο Πολυγύρου, ενώ σε αρκετούς εξ’ αυτών βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ. Το αιτιολογικό της παράβασης, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορά την τοποθέτηση των μελισσιών σε σημεία που απαγορεύεται βάσει διατάξεων του νόμου, όπως για παράδειγμα σε απόσταση μικρότερη των 25 μέτρων από δρόμο. ‘Όπως αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Χαλκιδικής, Βασίλης Μιχαλούδης, τα πρόστιμα αυτά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για την παραγωγή τους. «Αντιμετωπίζουμε δύσκολη μελισσοκομική χρονιά. Έξοδα παραγωγής, μεταφοράς. Εμείς ασκούμε νομαδική μελισσοκομία και τα έξοδα που έχουν οι μετακινήσεις μας είναι υπέρογκα», τονίζει. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος Αριστοτέλης Κασσανδρινός, κάνει λόγο, κάνει λόγο μιλώντας στο XalkidikiPolitiki για κατάφορη αδικία, τη στιγμή που όπως λέει «Δεν έχουν μείνει πευκοδάση στον τόπο, είναι ελάχιστα πλέον. Οι νέοι αγρότες πού θα πάνε πού θα ζήσουν τα μελίσσια τους. Μας κυνηγάνε τα ραντιστικά των αγροτών, η ξηρασία, τα έξοδα, και τώρα το δασαρχείο», λέει ο κ. Κασσανδρινός.
Οι μελισσοκόμοι φοβούνται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα διαταράξει τις μέχρι τώρα αγαστές σχέσεις που είχαν με το δασαρχείο Πολυγύρου. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούδη, ο επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι φύλακας και προστάτης του δάσους, και όχι εχθρός του. «Το δάσος ο μελισσοκόμος το φροντίζει με τη ζωή του. Είμαστε μέρα-νύχτα εκεί μέσα και ξέρουμε πώς να το προστατέψουμε. Βοηθάμε στα δύσκολα», εξηγεί ο κ. Μιχαλούδης που αναρωτιέται επίσης γιατί τα δασαρχεία Αρναίας και Κασσάνδρας βοηθούν τους μελισσοκόμους και δεν στέκονται απέναντί τους. Δεν αποκλείει μάλιστα, τα πράγματα είναι χειρότερα και πιο τεταμένα τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Κασσανδρινός προσθέτει: «Επί 6 μήνες φυλάμε τα δάση καλύτερα από το σπίτι μας. Κοιμόμαστε μέσα στα φορτηγάκια. Εγώ έβαλα βυτίο 40 τόνων νερού μέσα στο Δραγουντέλι για να σβήσουν το δάσος σε περίπτωση φωτιάς. Όλα μας τα φορτηγά έχουν βυτία, και μπορούμε να συμβάλλουμε στην κατάσβεση φωτιάς».
Σε κακά χάλια το δάσος Δραγουντελίου
Ο κ. Αριστοτέλης Κασσανδρινός, περιγράφει μια άσχημη εικόνα στο δάσος του Δραγουντελίου. «Με πεύκα που κόπηκαν με αιτιολογικό την αναγέννηση του δάσους, με ξυλεία που δόθηκε από το μοναστηριακό δάσος μόνο στους μοναχούς. Ενώ ξερά κλαδιά και εναπομείναντα κομμάτια από τα κομμένα πεύκα τα άφησαν παντού πεταμένα, χωρίς να δώσουν καν σε ευάλωτες ομάδες πολιτών που έχουν ανάγκη για θέρμανση. Μιλάμε για καταστροφή του δάσους», καταλήγει με απογοήτευση.
Τώρα κινούνται νομικά
Έπειτα από όλες τις παραπάνω εξελίξεις, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Χαλκιδικής, αποφάσισε να κινηθεί νομικά ενάντια στα άδικα, όπως λένε, πρόστιμα που έχει επιβάλει το Δασαρχείο Πολυγύρου.
Τα μέλη των συλλόγων συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά με τις κλήσεις σε απολογία, τις βεβαιώσεις παράβασης και τα πρόστιμα ώστε να προχωρήσουν αφενός σε αίτηση αναστολής (ώστε να μην προχωρήσει η βεβαίωση των προστίμων στην εφορία), και αφετέρου σε ομαδική προσφυγή κατά των προστίμων.
Το θέμα θα τεθεί επίσης και στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί μια παράσταση διαμαρτυρίας από τον σύλλογο Χαλκιδικής στο Δασαρχείο Πολυγύρου.