Την παύση τέλεσης ταφών τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες, ζητούν οι λειτουργοί Γραφείων Κηδειών, επειδή τα ληξιαρχεία στους δήμους δεν λειτουργούν αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται άδειες ταφής και μοιραία να πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου. Επιπλέον, όπως τονίζουν, μια ακόμη παράβαση αποτελεί το γεγονός ότι η ληξιαρχική πράξη θανάτου δηλώνεται στην υπηρεσία την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, ενώ η ταφή έγινε την προηγούμενη.

Το αίτημα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με τους δημάρχους να αναγνωρίζουν το πρόβλημα, δηλώνοντας πως είναι λογικό το αίτημα των γραφείων τελετών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου, Νέστωρας Νικολόπουλος, σε πολλούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου. Συνεπώς, όπως είπε, δεν εκδίδονται άδειες ταφής και οι τελετές πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου, ενώ η δήλωση του θανάτου στο Ληξιαρχείο γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, λέγοντας πως οι επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών, δεν μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν πέραν του εξαήμερου της εβδομάδας, διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις.

Στην τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – ΧορτιάτηΙγνάτιος Καϊτεζίδης, χαρακτήρισε λογικά τα αιτήματα των εκπροσώπων του σωματείου και πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στα δημοτικά συμβούλια των δήμων και να επανέλθει σε επόμενο χρόνο για συζήτηση στο Δ.Σ. της Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακδονίας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΠΕΔΚΜ, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, αναφέρθηκε στη συναισθηματική κατάσταση των συγγενών που περιμένουν να θάψουν το οικείο τους πρόσωπο, καθώς επίσης και το κόστος των ψυκτικών θαλάμων, με το οποίο επιβαρύνεται η οικογένεια.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου αναφέρθηκαν και ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο αφορά στα παραστατικά που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι λειτουργοί κηδειών κατά την ανόρυξη ταφών. «Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, στο 80% των περιφερειακών και μικρότερων σε πληθυσμό δήμων της ΠΕΔΚΜ, η ανόρυξη ταφών, γίνεται από μη επαγγελματίες και τα χρήματα καταλήγουν να δίνονται “μαύρα” στους εμπλεκόμενους» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.

Επ’ αυτού, το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας ζητά από την ΠΕΔΚΜ και τους δήμους να εξετάσουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία, είτε οι ίδιοι οι δήμοι στους οποίους ανήκουν τα κοιμητήρια, είτε η υπηρεσία να παραχωρηθεί σε ανάδοχο, ώστε να δίδεται νόμιμο παραστατικό αμοιβής για τη συγκεκριμένη διαδικασία ανόρυξης τάφου.

πηγή makthes.gr