Η τραγωδία στη Χαλκιδική ήρθε να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο άλλων ανάλογων περιστατικών σε λούνα παρκ ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία είχαν μοιραία κατάληξη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ευθύνες αποδίδονται στους πλημμελείς ελέγχους, τόσο σε επίπεδο καταλληλότητας και συντήρησης, όσο και σε επίπεδο χειρισμού των παιχνιδιών.
Αρκετές υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στη δικαιοσύνη: σε μία από αυτές ο δήμος Ελληνικού ανέλαβε να αποζημιώσει την οικογένεια του 13χρονου που είχε χάσει τη ζωή του το 2014.
Ήταν Ιούλιος του 2009. Η 9χρονη τότε Αργυρώ είχε επισκεφτεί με την οικογένειά της το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Χαλκίδα, όπου είχε στηθεί ένα λούνα παρκ. Το κοριτσάκι ανέβηκε σε ένα παιχνίδι ταλάντωσης μαζί με την μητέρα του. Η ταχύτητα του μηχανήματος άρχισε σταδιακά να αυξάνεται και ο πατέρας που παρακολουθούσε είδε το παιδί του να εκτοξεύεται από ύψος 20 μέτρων. Οι γονείς της Αργυρούς μίλησε στο ΕΡΤNews.
«Ξεκίνησε το παιχνίδι να κάνει τις περιστροφές. Μετά από 7-8 περιστροφές που είχε κάνει το παιχνίδι, άρχισε να αυξάνεται η ταχύτητα. Επειδή ήμουν από κάτω και έβλεπα το παιδί, συνειδητοποίησα ότι άρχισαν να σηκώνονται τα πόδια του παιδιού από το πάτωμα. Μέχρι να γυρίσω το κεφάλι μου, το παιδί είχε βγει ήδη έξω από την μπάρα είχε περάσει κάτω από την μπάρα και κρεμόταν στον αέρα», τόνισε ο πατέρας του κοριτσιού.
Μετά από σειρά εγχειρίσεων η Αργυρώ κέρδισε την μάχη με την ζωή. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η μητέρα της 24χρονης σήμερα κοπέλας, μιλάει για μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση: «Δυστυχώς, το φωνάζαμε από τότε που έγινε το ατύχημα το δικό μας. Έχουν περάσει 15 χρόνια και δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η ίδια ακριβώς ιστορία. Ο ένας να ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Κανένας δεν φέρει ευθύνη».
Η ιστορία επαναλαμβάνεται τον Απρίλιο του 2014 σε λούνα παρκ του Ελληνικού. Ο 13χρονος Βασίλης μαζί με την μικρή του αδερφή είχαν μπει σε έναν πλαστικό κύλινδρο, ο οποίος επέπλεε σε τεχνητή πισίνα. Την ώρα που τα δύο παιδιά διασκέδαζαν και μπροστά στα μάτια των γονιών τους, μία σφοδρή ριπή ανέμου εκτόξευσε την πλαστική κατασκευή σε ύψος που ξεπερνούσε τα δέκα μέτρα.
Ο 13χρονος Βασίλης έχασε τη ζωή του, ενώ η 9χρονη τότε αδερφή του τραυματίστηκε σοβαρά. Το δικαστήριο έκρινε σε πρώτο βαθμό ένοχους τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και τον συντηρητή των παιχνιδιών με ποινή 6 ετών με αναστολή.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού εφετείου Πειραιά, ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους στα μέλη της οικογένειας του 13χρονου που έχασε την ζωή του σε λούνα παρκ της περιοχής τον Απρίλιο του 2014.
Τον Αύγουστο του 2019 σε λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου η 13χρονη Σεραίνα εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι «χαλί» και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ο πόνος στοιχειώνει τις ζωές της οικογένειάς της. Η μητέρα της μίλησε στο ΕΡΤNews για το θάνατο του παιδιού της και το θάνατο του 19χρονου στη Χαλκιδική: «Μετά από 5 χρόνια εγώ ετοιμάζομαι αύριο να κάνω το μνημόσυνο του παιδιού μου και οι γονείς κλαίνε. Δεν υπήρχε ιμάντας για να είναι ασφαλές. Έπαιζε η μπάρα. Με αποτέλεσμα το παιδί να εκσφενδονιστεί. Το ίδιο αποτέλεσμα με τον Γιάννη. Η απώλεια θα είναι απώλεια και για τα αδέρφια και για τους γονείς. Δεν έρχεται πίσω ούτε ο Γιάννης, ούτε η Σεραίνα». Το μηχάνημα φέρεται να είχε πάνω από 100 ίππους την ώρα που το μέγιστο όριο είναι οι 15.
Η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ στη Χαλκίδα, όπου τραυματίστηκε η 9χρονη Αργυρώ το 2009, παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη. Η ποινή που της ορίστηκε ήταν 2 χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή. Δέκα χρόνια αργότερα, το ίδιο λούνα παρκ με την ίδια ιδιοκτήτρια μετακινήθηκε στον Αλμυρό Βόλου. Εκεί που έμελε να χάσει την ζωή της η Σεραίνα…
Πηγή: ertnews.gr
*Φωτογραφία αρχείου