Με 18.097 μόρια η Μαριάνθη Δεληθανάση από το Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής πετυχαίνει την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ίδια είναι ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα, καθώς η συγκεκριμένη σχολή υπήρξε πρωταρχικός στόχος και μάλιστα αποκλειστικός.
«Από μικρή, από το δημοτικό ακόμη ήμουν άριστη μαθήτρια», μας λέει η Μαριάνθη. «Η μόνη χρονιά που παραμέλησα λίγο το σχολείο ήταν η Β Λυκείου λόγω των εξετάσεων στα αγγλικά για το Proficiency», εξομολογείται.
Η Μαριάνθη είχε αρωγό τη μητέρα της στην προσπάθεια αυτή και σύμβουλο την αδερφή της. Όταν αποφάσισε ότι η νομική είναι το αντικείμενο που θέλει να σπουδάσει, έκανε την έρευνά της, έμαθε για τις προοπτικές και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, και γενικά «διάβασε» τα πάντα γύρω από την επιλογή της. Έτσι, συνειδητά, όταν ήρθε η ώρα να των εξετάσεων, έκλεισε το κινητό της τηλέφωνο, απομακρύνθηκε από τα social media και προσηλώθηκε στο στόχο της διαβάζοντας εντατικά, κυρίως τους τελευταίους μήνες πριν από της πανελλήνιες.
«Δεν στερήθηκα τίποτα. Πήγα σε όλες τις εκδρομές του σχολείου, βγήκα με παρέες και γενικά δεν έχασα κάτι από τα μαθητικά χρόνια. Αυτό που χρειάζεται απλά, είναι σωστή διαχείριση του χρόνου και σωστό πρόγραμμα», συμβουλεύει η Μαριάνθη τα παιδιά που θα ακολουθήσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις του χρόνου, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να έχουν πίστη στον εαυτό τους και να είναι αισιόδοξοι.
Η εισαγωγή της Μαριάνθης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας των παιδιών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, και δη στην επαρχία, ίσως κάτω από αντίξοες συνθήκες συχνά, σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Η Μαριάνθη δεν έφυγε από το Ν. Μαρμαρά ούτε στη Β’ λυκείου που ξεκίνησε το φροντιστήριο. Δύο χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα σε φροντιστήριο του τόπου της, και ήταν μαθήτρια στο γενικό λύκειο Ν. Μαρμαρά.
Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες της δεν σταματούν εδώ. Ήδη χαράσσει την πορεία της στο δικηγορικό στίβο, κι όπως λέει θέλει να γίνει μια καλή ποινικολόγος, όχι απλά μια δικηγόρος. Γνωρίζει τις δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά όπως λέει «Αν είναι καλός σ’ αυτό που κάνεις πας μπροστά από μόνος σου».