Ονομαζόταν Βασίλειος και εργαζόταν κάποτε στο μετόχι της μονής Δοχειαρίου στο Βαλτί του Λογγού (Συκιά) Σιθωνίας. Ήταν νεαρός στην ηλικία και πιθανόν κάτοικος του Λογγού. Την περίοδο εκείνη ηγούμενος της μονής ήταν ο όσιος Νεόφυτος, ο οποίος προσευχόταν να τον βοηθήσει ο Θεός στην ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του Καθολικού, διότι λόγω της έλλειψης των απαραίτητων πόρων οι εργασίες είχαν σταματήσει. Τότε μία μεγάλη ημέρα, η Θεία Χάρη φώτισε τον Βασίλειο και βρήκε στην περιοχή του μετοχιού ένα μεγάλο θησαυρό με χρυσά νομίσματα. Αμέσως ο Βασίλειος, έσπευσε στην μονή και ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός στον ηγούμενο, ο οποίος τον έστειλε πίσω (στο θησαυρό) με συνοδεία τριών μοναχών, για να τον μεταφέρουν με προσοχή. Κατά την επιστροφή όμως, οι μοναχοί θέλησαν να οικειοποιηθούν τον θησαυρό και έριξαν τον Βασίλειο στην θάλασσα, δένοντας τον με μία βαριά πέτρα. Τον Βασίλειο όμως τον ακολουθούσε παντού ο Κύριος και η θείος φωτισμός, αφού από τα βάθη της θάλασσας το θαύμα έγινε και τον έσωσαν οι Άγιοι Αρχάγγελοι, με εκείνον να επιστρέφει αβλαβής στη μονή.
Κατά την επιστροφή του ο Βασίλειος εκάρη μοναχός από τον όσιο Νεόφυτο και πήρε το νέο όνομα “Βαρνάβας”. Έτσι λοιπόν, όταν ο όσιος Νεόφυτος έγινε Πρώτος του Αγίου Όρους εγκατέστησε ηγούμενο της μονής τον Βαρνάβα «ώς άξιον υπό πάντων κριθέντα εις το προιστασθαι και βελτιούν αυτή». Ο Βαρνάβας εργάσθηκε με ζήλο, κόπο και προθυμία για τη μονή του : << Kαι ιστορίαις αγίων τον μέγαν ναόν χρωματίσας και κειμήλια τε και πέπλα χρυσέα και αργυρά κατακοσμήσας και κτήματα και πράγματα τα όμοια και αυτός του οσίου πατρός ημών Νεόφυτου συστησάμενος, δεύτερος κτήτωπ απ αυτού γεγονώς, τρίτος δε από τον Ευθύμιον χρηματίσας, εν ειρήνη εξεδήμησε.
Ο Όσιος Βαρνάβας αναφέρεται ως ηγούμενος σε έγγραφα κατά τα μέσα του 12ου αιώνα. Σε κώδικα της μονής αναφέρεται «και έχει το κλέος και την φήμην αυτή η ιερά και σεβάσμια μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πρώτον με από τους κτήτορας, Ευθύμιον, Νεόφυτον και Βαρνάβαν, οι οποίοι και οι τρείς ηγίασαν και ευηρέστησαν τω Κυρίω, καθώς το μαρτυρούν αι περί αυτών ιστορίαι και έκαμαν ως και τους παλαιούς είς τον καιρόν τους θαύματα».
Ύστερα από αυτή την αποκαλυπτική ιστορία, την οποία δεν γνώριζαν παρά ελάχιστοι, εδώ και λίγες ημέρες, αφιερώθηκε στον Ιερό Ναό του του Αγίου Αθανασίου Συκιάς ένα σύγχρονο αντίγραφο εικόνας με τον Όσιο Βαρνάβα τον Δοχειαρίτη για να τιμήσει και η ενορία της Συκιάς τον Όσιο που το θαύμα του έγινε κάποτε στο μετόχι του Δοχειαρίου στο Βαλτί. Η τοιχογραφία του Οσίου Βαρνάβα βρίσκεται στη μονή Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος.
«Όλο αυτό είναι ευλογία για τους κατοίκους της Συκιάς, το χωριό και την ενορία μας. Μπορεί ο καθένας να έρθει και να χαιρετήσει την εικόνα του Οσίου Βαρνάβα που κοσμεί πλέον τον ιερό χώρο. Είναι ευλογία που ένας κάτοικος του Λογγού έγινε Όσιος και είναι μεγαλύτερη ευλογία που αυτός εδώ ο τόπος εκτός από ήρωες γέννησε και Αγίους ανθρώπους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Συκιάς, πατέρας Νικόλαος.
Η μνήμη του Οσίου Βαρνάβα της μονής Δοχειαρίου τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.
Με πληροφορίες από τα βιβλία “ΟΙ ΆΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ” του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη και “ΠΑΡΟΥΣΙΑ” Ιεράς Μονής Δοχειαρίου