Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης παρουσίασαν την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δοκιμών Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα απολογιστικά στοιχεία του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2021. Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι ο θεματικός άξονας του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» θα είναι η Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
Στη Χαλκιδική ανήκουν δύο από τους 11 αρχαιολογικούς χώρους που άνοιξαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά για παραστάσεις ή και για εικαστικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για το Μετοχιακό συγκρότημα Φλογητών καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ολύνθου.
«Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα μας επιτεύγματα, αλλά την ίδια στιγμή και μια μεγάλη πρόκληση από οργανωτική άποψη. Εύχομαι την επόμενη χρονιά ν’ ανοίξουν άλλοι τόσοι», επεσήμανε η Υπουργός.
Οι χώροι ανά την Ελλάδα ήταν: Ο αρχαιολογικός χώρος Κάτω Ζάκρου στο Λασίθι, ο αρχαιολογικός χώρος Λατώ στο Λασίθι, η περιοχή ταφικών μνημείων αρχαιολογικού χώρου Απτέρα στα Χανιά, το Ασκληπιείο στην Κω, ο αρχαιολογικός χώρος Κάρπου στην Ίο, το Μετοχιακό συγκρότημα Φλογητών Χαλκιδικής, ο αρχαιολογικός χώρος Μονής Κοίμησης Θεοτόκου Δεσκάτης στα Γρεβενά, ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ολύνθου στην Χαλκιδική, Ευρωπός Αρχαία Πόλη στο Κιλκίς, ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Μέσου στην Μυτιλήνη και η Νικόπολη στην Ήπειρο.
«Το να ζωντανεύουν λοιπόν σε μία περιοχή οι αρχαιολογικοί χώροι προσδίδουν αξία στην ίδια την περιοχή και συγχρόνως την καθιστούν ως ένα τόπο προορισμού, και αυτή ήταν και η αρχική μας θέση και η πολιτική μας έτσι όπως είχε τονιστεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι μία από τις βασικές μας πολιτικές είναι η συλλειτουργία και η συνύπαρξη των μνημείων μας και των αρχαιολογικών χώρων με τη σύγχρονη δημιουργία», ανέφερε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στη συνέντευξη τύπου για τα στοιχεία του προγράμματος.