“Για τις δύο γαλάζιες σημαίες που δεν εγκαταστάθηκαν τελικά σε ισάριθμες παραλίες του Δήμου Αριστοτέλη, η εξήγηση είναι απλή και απαντά σε υπονοούμενα κακοπροαίρετων”..

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, με τον οποίον επικοινώνησε το Xalkidikipolitiki από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της ανάκλησης των βραβεύσεων, και απάντησε με τα αληθινά γεγονότα. Για τον δήμο του, δεν τίθεται θέμα μη καθαρών νερών, ή έλλειψης υποδομών στην ακτή, ή μη ύπαρξης ναυαγοσώστη. Σημειώνεται δε, ότι εκτός από τις δημοτικές υπάρχουν ακτές που βραβεύονται ενώ τις διαχειρίζεται ιδιώτης.

Έτσι στον Αριστοτέλη ισχύουν τα εξής σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στ. Βαλιάνο:

«1) Στην ακτή “Νέα Ρόδα 2” παρά το γεγονός ότι η παραλία πληροί όλες τις προδιαγραφές, δεν καταβλήθηκε το σχετικό αντίτιμο στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, από τον ιδιώτη διαχειριστή της ακτής (σε αντίθεση με ότι έκανε όλες τις προηγούμενες χρονιές)

2) Στην ακτή Xenia ευθύνεται η μη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας που διαχειρίζεται την ακτή, καθώς είναι γνωστό ότι διεκόπη η μίσθωση του ξενοδοχείου από την ΕΤΑΔ.

Κατά τα λοιπά, οι δυο παραλίες διατηρούν όλη την ουσία της γαλάζιας σημαίας, δυστυχώς, δίχως το λάβαρο».

Ανάλογα είναι τα αίτια και στη Σιθωνία όπου χάθηκε η σημαία της Ακτής Κουτλουμουσίου, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του κάμπινγκ Ελέα.