Ένα μεγάλο τόλμημα αναλαμβάνει ο δήμος Αριστοτέλη με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να πάρει «πάνω του» το έργο του λιμένα της Ουρανούπολης. Στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος με θέμα «Πρόταση υποκατάστασης του υφιστάμενου φορέα Διαχείρισης του καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Ουρανούπολης (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής) από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αριστοτέλη, «κλείδωσε» ουσιαστικά η βούληση του δήμου να αφήσει πίσω το «ένοχο» παρελθόν του έργου και να ξεκινήσει την κατασκευή του σχεδόν από μηδενική βάση.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ακυρώνεται πλήρως ότι ξεκίνησε από τη Νομαρχία Χαλκιδικής πριν από 20 περίπου χρόνια, συνεχίστηκε από τον δήμο το 2008 με το λιμενικό ταμείο και φτάσαμε στο σήμερα για να θεωρείται ότι ποτέ δεν εκτελέστηκε καμία παρέμβαση στο σημείο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο «έχουν εκλείψει οι περιβαλλοντικοί του όροι του έργου όπως συντάχτηκαν από το 2008, ενώ εμπλοκή είχαν προκαλέσει και οι δύο ζώνες λιμένα, η μια από το 2008 και η δεύτερη που χωροθέτησε η δήμος το 2016».
Ο δήμος Αριστοτέλη, που πλέον μπαίνει στη θέση του παραχωρησιούχου, ξεκινά την κατασκευή του έργου μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με τη σύνταξη νέων μελετών, νέων εγκρίσεων και νέων χρηματοδοτήσεων, όπως επεσήμανε ο κ. Βαλιάνος.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση του λιμένα, οι εγκρίσεις τροποποίησης θα δοθούν από το Υπουργείο Τουρισμού καθώς πρόκειται για νόμο του κράτους. Αυτό τουλάχιστον ζητούσε το Υπουργείο Ναυτιλίας ως απάντηση στο αίτημα του δήμου για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για την έναρξη νέων μελετών.
«Είναι πολλές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να μπούμε ξανά στον δρόμο της αδειοδότησης και χρηματοδότησης για το έργο», δηλώνει για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.
Γιατί εγκαταλείφθηκε το έργο
Πέρασαν ακριβώς 16 χρόνια από τον Μάρτιο του 2008 που είχε εγκριθεί η μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή του λιμένα Ουρανούπολης, ένα από τα πλέον μεγαλόπνοα έργα, το οποίο ωστόσο έμελλε να μην κατασκευαστεί ποτέ και μείνει μόνο στα χαρτιά. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου προέβλεπε ολοκλήρωση μέσα σε ένα έτος από την ημέρα έγκρισης, δηλαδή στα τέλη του 2009 και τετραπλό χαρακτήρα, επιβατικό, τουριστικό, αλιευτικό και εμπορικό με αρχικό προϋπολογισμό τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα παραπάνω δεδομένα, το εν λόγω έργο αποτέλεσε πολλές φορές πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς εκφράστηκαν ενστάσεις για το αν παρόμοια έργα πρέπει να εντάσσονται στις δημόσιες επενδύσεις ή όχι, αλλά και για τον κίνδυνο απένταξής του, που εκφράστηκε από τοπικούς φορείς να έρχεται, αλλά αμφισβητήθηκε στην πράξη.
πρώτη δημοσίευση ΜτΚ