Με επιπλέον αστυνομικούς ενισχύονται οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΑΔΘ), καθώς τα συνολικά 550 άτομα που άρχισαν ήδη να απορροφούνται, στελεχώνουν ήδη υπηρεσίες πρώτης γραμμής και συγκεκριμένα τις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Επίσης, στην περιοχή της Χαριλάου στην ανατολική πλευρά της πόλης θα συσταθεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, που θα στεγαστεί κατά πάσα πιθανότητα στο Α.Τ της περιοχής.
Τα παραπάνω αποτελούν δυο από τους βασικούς πυλώνες του νέου σχεδίου για την αστυνόμευση που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που είχε με τους 14 δημάρχους της Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Στόχος των δράσεων που προωθεί το υπουργείο είναι να φέρει την αστυνομία κοντά στους πολίτες, να δημιουργηθούν συνθήκες για μια ασφαλή πόλη και να αισθάνονται οι πολίτες την αστυνομία κοντά τους.
Στην κλειστή για τον Τύπο αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΚΜ όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη ο υπουργός κατέγραψε τα αιτήματα των αιρετών, μεταξύ αυτών της ανάγκης για μεταστέγαση πολλών Α.Τ στις κατά τόπους περιοχές, λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων, την ενίσχυση αστυνομικών, την αύξηση των περιπολιών σε γειτονιές και ανοικτούς χώρους, την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στους ανήλικους κ.α.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης γνωστοποίησε ότι οι δήμοι μετέφεραν στον υπουργό την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών για τα θέματα ασφάλειας μέσα στα ίδια τους στα σπίτια. «Δεν μπορεί κανείς να μιλά για ποιότητα ζωής στις πόλεις, όταν ο πολίτης δεν νιώθει ασφαλής μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Οι κλοπές, οι ληστείες, οι διαρρήξεις σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης είναι ένα καθημερινό φαινόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε ότι ο υπουργός έδειξε στους αιρετούς ότι έχει καλή διάθεση για να συνεργαστεί και να προτείνει ένα συνολικό πρόγραμμα. Μένουμε στο ότι 550 αστυνομικοί ειδικών ομάδων ΟΠΚΕ ήδη βρίσκονται στους δρόμους και αυτό είναι πολύ θετικό, όπως και το γεγονός ότι υπάρχει ένα τμήμα για την Ενδοοικογενειακή Βία στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως και το ότι θα υπάρχουν ομάδες σε κάθε Α.Τ για τις εξειδικευμένες μορφές εγκληματικότητας.
Επίσης, είπε ότι οι δήμαρχοι κατέθεσαν προτάσσεις, ρηξικέλευθες, “γιατί πρέπει να σπάσουμε αυγά για να προσχβρήσουμε”, όπως η εγκατάσταση καμερών σε δημόσιους χώρους με ταυτόχρονη την εξασφάλιση προσωπικών δεδομένων, αλλά και την εξασφάλιση του δικαιώματος να μπορούν να προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης που θα λειτουργήσουν επικουρικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ προτάθηκε η αύξηση των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας, προκειμένου το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας να μην ασχολείται με πάρεργα αλλά να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι σε ενέργειες όπως επιδόσεις εγγράφων, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κ.α.
Αισιόδοξος από τη σύσκεψη δήλωσε ότι αναχώρησε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, σημειώνοντας ότι «από τη σημερινή συνάντηση φεύγουμε πιο αισιόδοξοι για την ασφάλεια των πολιτών. Πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα και το υπουργείο, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, με τα εφόδια που θα πάρει, θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τους θεσμούς μας και να δώσουμε ασφάλεια στους πολίτες».
Όσον αφορά, ωστόσο, στο δικό του δήμο, που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά μετά τη Θεσσαλονίκη και με μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων, όπως είπε, αλλά και με πολύ ψηλά ποσοστά παραβατικότητας, τόνισε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η δημοτική αστυνομία, όπως επίσης να δοθεί λύση στο κτιριακό ζήτημα που απασχολεί το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Μείζον χαρακτήρισε το φαινόμενο των καθημερινών κλοπών και διαρρήξεων στο δήμο του, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. «Φαντάζεστε σε τι σημείο φτάσαμε να ζητήσουμε, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που είναι οι δήμοι, να βοηθήσουμε και εμείς με ιδιωτικές εταιρείες. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αναγκαιότητα της αστυνόμευσης που υπάρχει σε όλη την περιοχή», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως είναι καθημερινές πλέον οι κλοπές μέσα στα σπίτια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Ο δήμαρχος Θέρμης πάντως εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τους 100 επιπλέον αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στην ανατολική Θεσσαλονίκη που ανέλαβαν δράση, αλλά ζήτησε να είναι μόνιμοι καθώς κάποιοι είναι αποσπασμένοι με τρίμηνο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε στο θέμα των κλοπών αλεξικέραυνων από σχολεία στις περιοχές του καθώς και για το «άθλιο», όπως, το χαρακτήρισε, κτήριο όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης Συκεών. «Έχουμε το επικίνδυνο φαινόμενο της κλοπής των αλεξικέραυνων στα σχολεία που είναι από χαλκό όπου ομάδες συγκεκριμένες πηγαίνουν και ξηλώνουν την αλεξικεραυνική προστασία στα σχολεία. Τόνισα στον υπουργό ότι τα θύματα δεν θα είναι 57 ή 103 εάν τυχόν πέσει κεραυνός σε κάποιο σχολείο στο οποίο το προηγούμενο βράδυ έχει ξηλωθεί το αλεξικέραυνο, αλλά μπορεί να είναι εκατοντάδες» δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.
Στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Δέλτα, ιδιαίτερα στον οικισμό Ρομά, όπου είναι μεγάλος ο αριθμός του πληθυσμού αναφέρθηκε η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά.
Δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός ότι ενισχύονται οι ομάδες, όπως η ΟΠΚΕ και μάλιστα με 100 άτομα στο δήμο της, παρόλα αυτά, σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα αστυνομικά τμήματα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το ΑΤ της Σίνδου με περιορισμένο αριθμό αστυνομικών, ενώ ανάμεσα στα αιτήματα που διατύπωση ήτανε και η αύξηση του αριθμού των δημοτικών αστυνομικών.