Το τρίτο βραβείο στον 20ο Διεθνή και Μαθητικό Διαγωνισμό, με θέμα “50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, 50 χρόνια ελπίδας για λευτεριά” -που διοργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος- απέσπασε το διήγημα «Στο Όρυγμα» του Χαλκιδικιώτη Χρήστου Φυλαχτού.

Μία διεθνής διάκριση, ανάμεσα σε τόσες άλλες, ένα διήγημα αληθινό και συνάμα συγκλονιστικό, γεμάτο από ένταση, εικόνες και συναισθήματα που κέρδισαν την πενταμελή επιτροπή των καταξιωμένων Λογοτεχνών και έδωσαν στον κ. Φυλαχτό ένα πολύτιμο βραβείο.  

Ένα βραβείο που δεν τιμάει μόνο τον ίδιο, αλλά και όλη τη Χαλκιδική, αφού έχει να κάνει με ένα διήγημα που ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές του παρελθόντος, τη συμμετοχή των Χαλκιδικιωτών προγόνων μας στον πόλεμο της Κύπρου, μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων και αναφορές σε εκείνη την βάρβαρη τουρκική εισβολή που διαίρεσε με την βία την Κύπρο και   σημάδεψε τραγικά τον Κύπριο λαό, αλλά και συμπατριώτες δικούς μας, ανθρώπους από τη Χαλκιδική που πολέμησαν γενναία στον πόλεμο και δεν έπαψαν ποτέ να θυμούνται ακόμη και όταν το καντήλι για μερικούς έσβησε- εκείνες τις τραγικές στιγμές που έζησαν τότε. Άλλωστε πως μπορείς να ξεχάσεις ένα πόλεμο; Πως μπορείς να ξεχάσεις την απελπισία, την θλίψη, τις τραγικές φιγούρες, τον πόνο, την βία, το κόκκινο αίμα και τον θάνατο; Το έγκλημα δεν ξεχνιέται και δεν παραγράφεται.

Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, το διήγημα του Χρήστου Φυλαχτού “Στο Όρυγμα” μιλάει για τους Χαλκιδικιώτες που πάλεψαν στην Κύπρο, εξιστορεί γεγονότα, φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία και κυρίως συγκινεί. Συγκινεί για την τόλμη και την ανδρεία των Χαλκιδικιωτών προγόνων μας που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της νήσου.

Ο κ. Φυλαχτός μιλώντας στο XalkidikiPolitiki για τη διάκρισή του στον Διαγωνισμό της Ένωσης  Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, δεν κρύβει την μεγάλη του συγκίνηση, αλλά και την ηθική ικανοποίηση του: «Νιώθω πραγματικά μεγάλη τιμή, χαρά, συγκίνηση και ικανοποίηση για την διάκρισή μου στον Διεθνή Διαγωνισμό που είχε να κάνει με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, 50 χρόνια ελπίδας για λευτεριά».

Ο ίδιος όσον αφορά το διήγημά του “Στο Όρυγμα” εξηγεί: «Εγώ αποφάσισα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό με ένα διήγημα που θα αφορούσε τη Χαλκιδική, γιατί έψαξα και βρήκα τόσο γραπτές όσο και προφορικές μαρτυρίες, όπου Χαλκιδικιώτες πήγαν και πολέμησαν στην Κύπρο το ‘74. Είναι άξιο να αναφερθεί ότι στον Αττίλα ΙΙ έμειναν 50 άτομα από τον νομό Χαλκιδικής για να πολεμήσουν τον εχθρό».

Και καταλήγει: «Θεώρησα καθήκον και υποχρέωση να μεταφέρω στην κοινωνία και ειδικά στην νεολαία της Χαλκιδικής τα όσα συνέβησαν, την ανδρεία των προγόνων μας, τα ακούσματα που κάποτε που εκμυστηρεύτηκαν μερικοί από αυτούς, όταν ακόμη ήμουν παιδί. Όφειλα να τους τιμήσω, ήταν αλήθειες που έπρεπε οπωσδήποτε να εισακουστούν. Γι’αυτό η 3η θέση από την κριτική επιτροπή είναι μεγάλη τιμή για το διήγημά μου “Στο όρυγμα” όπου παρέα με συμπατριώτες μας Χαλκιδικιώτες ζούμε τις τελευταίες στιγμές της τουρκικής εισβολής στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ κατά τον ΑΤΤΊΛΑ II στις 14,15,16 Αυγούστου 1974».