Ο Κώστας Σημίτης μας άφησε αθόρυβα, όπως αθόρυβη ήταν όλη του ή ζωή. Γεμάτη όμως από σεμνότητα, δημιουργία και πολιτική ευπρέπεια.

Το όραμά του η ισχυρή Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Η Ελλάδα της αισιοδοξίας και των μεγάλων εθνικών στόχων. Να νιώθουμε περήφανοι ως Έλληνες, όπου και αν βρισκόμαστε, στην πατρίδα ή στο εξωτερικό.
Η πολύχρονη προσπάθειά του, ανάταξης του κύρους της χώρας, με φωνή και ρόλο εντός της Ευρώπης, πήρε σάρκα και οστά. Μεταμόρφωσε την Ελλάδα από μια απλή Βαλκανική χώρα, σε χώρα μέλους του βασικού πυρήνα της Ε.Ε.
Στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2003 είχε ολοκληρωθεί μια καθόλα πετυχημένη Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μεταξύ των άλλων συνέβαλε ουσιαστικά στη διατήρηση της πολιτικής συνοχής στην  ΕΕ σε μια κρίσιμη περίοδο όπου οι χώρες ήταν διχασμένες με αφορμή τόσο την κρίση και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία όσο και με την κρίση στο Ιράκ, όπου τα σύννεφα πολέμου ήταν ήδη ορατά από την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας.
Ο Σημίτης παρέδιδε τη σκυτάλη της Προεδρίας, έχοντας κερδίσει ο ίδιος και μαζί του όλη η Ελλάδα την αναγνώριση όλων των Ευρωπαίων ηγετών. Η επιβράβευση της προσπάθειας της Ελλάδας κατά την Προεδρία και του Έλληνα Πρωθυπουργού προσωπικά αποτυπώθηκε στα λόγια του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ με τη λήξη της Συνόδου απευθυνόμενος προς τον Κώστα Σημίτη στα Ελληνικά: “Ευχαριστούμε Κώστα “.
Ήταν μια μοναδική αναγνώριση του έργου και της προσωπικότητας του Κώστα Σημίτη. Είχε προηγηθεί η επίτευξη των δύο μεγάλων εθνικών στόχων που είχε θέσει ο ίδιος.
Η πρώτη επιτυχία αφορούσε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το ευρώ. Ένα τιτάνιο έργο που επιτεύχθηκε, χάρις στην επιμονή του, την γνωστή μεθοδικότητά του μην αφήνοντας το παραμικρό στην τύχη  και τον καθαρό φίλο-ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Ήθελε να θωρακίσει τη χώρα οικονομικά και πολιτικά. Μπορεί κανείς να φανταστεί την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, την περίοδο της χρεοκοπίας;
Ο δεύτερος στόχος, που φάνταζε ακατόρθωτος, ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακοί πολιτικού προβλήματος  της ενοποίησής της. Οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν την ένταξη του νησιού πριν επίλυση του Κυπριακού. Δεν ήθελαν την καυτή πατάτα στα χέρια τους, να γίνουν συμμέτοχοι σε ένα επί δεκαετίες άλυτο διεθνές πρόβλημα. Ο Σημίτης απείλησε να μην υπογράψει την ένταξη των υπολοίπων εννέα υποψηφίων κρατών εάν δεν συμπεριλαμβάνονταν και η Κύπρος.
Μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα την Κύπρο εκτός Ευρώπης, στην καρδιά των εμπόλεμων γεγονότων της Μέσης Ανατολής;
Αυτούς τους μεγάλους εθνικούς στόχους έθεσε για την Ελλάδα. Τους υπηρέτησε και τους πέτυχε. Συνέδεσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ευρωπαϊκό με το εθνικό μας συμφέρον. Τον πατριωτισμό με τον ευρωπαϊσμό.
Αυτό το έργο του Κώστα Σημίτη θα παραμένει ορατό και μετά τον θάνατο του, θυμίζοντας μας την μεγάλη παρακαταθήκη του.
Η επίτευξη και μόνο των δύο αυτών μεγάλων εθνικών στόχων, αρκεί για να μείνει κανείς στην ιστορία.
Όμως παρακαταθήκη μας αφήνει μιαν Ελλάδα τελείως διαφορετική από αυτήν που είχε παραλάβει.
Στην περίοδο Σημίτη  η χώρα λειτουργούσε με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα και αυτό είχε αντανάκλαση σε όλους τους τομείς με άλματα προόδου να σημειώνονται μέσα σε λίγα μόλις χρόνια σε πολλά μέτωπα.
Ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα υποδομής που επί χρόνια απλά συζητούνταν. Έργα υποδομής που βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, ανέδειξαν νέες δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας, άλλαξαν την Ελλάδα. Έργα πού είχαν να υλοποιηθούν από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη.
Εγνατία Οδός, Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου Αντίρριο, Μετρό Αθήνας, φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, άρτια προετοιμασία των  Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Όλα μοναδικά δείγματα μιας πρωτοφανούς προσπάθειας που θα θυμίζουν για πάντα την εποχή Σημίτη στο τιμόνι της χώρας.
Αλλά και την εμβάθυνση του κράτους πρόνοιας με σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η θεσμοθέτηση του ΕΚΑΣ, το Βοήθεια στο Σπίτι, η ενισχυτική διδασκαλία, το ολοήμερο σχολείο, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για να αναφέρω μερικά μόνο.
Άλλαξε τα δεδομένα στη λειτουργία του κράτους με την θεσμοθέτηση των ανεξάρτητων αρχών, μια πρωτοποριακή πολιτική για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Αποτελούν όλα μία παρακαταθήκη μετρήσιμη και αντιληπτή σε κάθε πολίτη, που οφείλεται κυρίως στην ποιότητα του ΚΣ, την θέληση, την επιμονή του και την μεθοδικότητά του.
Είχε στόχους φωτεινούς και τους υπηρέτησε με συνέπεια. Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα της χώρας.
Ο Κώστας Σημίτης μπήκε πλέον στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων.
Τυχεροί όσοι δουλέψαμε δίπλα του. Στη δική του πολιτική σχολή.
Τυχεροί όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, γιατί δίδαξε ήθος με την συμπεριφορά και την στάση ζωής του.
Τιμή μου για τα εννιά χρόνια συνύπαρξης και συνεργασίας στο Υπουργείο Βιομηχανίας και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Τον ευχαριστούμε για την συμπόρευση σ’ αυτό το μοναδικό δημιουργικό ταξίδι.
Καλό του ταξίδι.
Στον Άνθρωπο, τον Ηγέτη, τον Δάσκαλο.
Χρήστος Πάχτας: πρώην Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών ΠΑΣΟΚ