Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διερευνούν οι ελληνικές τράπεζες της δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης “τρέχοντας” δεκάδες δοκιμαστικές εφαρμογές με στόχο να απελευθερώσουν πόρους για τις πιο δημιουργικές και στρατηγικές λειτουργίες.
Από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής Θεόδωρος Τζούρος αποκάλυψε ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε δοκιμαστική εφαρμογή 71 περιπτώσεων εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI & GenAI) με τη βοήθεια των συμβούλων της.
Παρότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αξιοποιούν εδώ και χρόνια το ΑΙ στην αυτοματοποίηση μέρους των λειτουργιών τους, όπως η ανάλυση δεδομένων (bid data) και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών τους μέσω bots, η ραγδαία ανάπτυξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (Gen AI) το τελευταίο ενάμιση έτος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο τον “πειραματισμό” του κλάδου με τις εκπληκτικές δυνατότητες που προσφέρει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργασιών που θα αναληφθούν πλήρως από το ΑΙ σε βάθος λίγων ετών είναι οι επενδυτικές συμβουλές που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, όπως η επένδυση σε αμοιβαία προϊόντα, η διαχείριση χαρτοφυλακίου μετοχών κ.λπ.
Σε χθεσινές του δηλώσεις επίσης από τους Δελφούς, ο Στράτος Μολυβιάτης, Group COO της Εθνικής Τράπεζας, εξήγησε ότι ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί ένα προσεκτικό μονοπάτι σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, αναμένοντας και το τελικό πλαίσιο των ρυθμιστικών κανόνων που θα εφαρμοστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως εξηγεί, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει μέσα στο 2024 να εφαρμόσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη σε ακόμη ευρύτερο φάσμα λειτουργιών της. Τα βασικά πεδία στα οποία θα εφαρμοστούν ήδη από φέτος τεχνολογίες ΑΙ είναι οι εικονικοί βοηθοί στο δίκτυο καταστημάτων και στο κέντρο επικοινωνίας, προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες συμβουλές και πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες.
Επιπλέον, το Gen AI θα αξιοποιηθεί στη σύνθεση εγγράφων στα πεδία των Νομικών Υπηρεσιών, του Finance και του Risk και στην αντικατάσταση των παραδοσιακών FAQchatbots από μία νέα έκδοση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.
“Τίθενται οι βάσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο augmented AI workforce, που θα είναι ενεργό σε ένα ευρύτερο φάσμα τραπεζικών πεδίων”, δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης και συμπλήρωσε ότι η Εθνική έχει δημιουργήσει μονάδα 25 ατόμων αποκλειστικά για την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, εκπαιδεύει 250 εργαζόμενους στο ΑΙ και έως το τέλος του 2024 σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτόν στους 600 εργαζόμενους.
Επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών”, δήλωσε από τους Δελφούς και ο Κώστας Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank.
Μείζονος σημασίας πρόσκληση του κλάδου είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να βοηθήσουν οι τράπεζες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τον μετασχηματισμό τους ώστε να μην μείνουν πίσω. Έχει σημασία το μέγεθος, καθώς εάν δεν βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη φάση του μετασχηματισμού που διανύουμε, το χάσμα με τις μεγάλες επιχειρήσεις θα μεγαλώνει διαρκώς, ανέφερε.
“Στο πεδίο της εξυπηρέτησης πελατών, στόχος μας είναι να ελαττώσουμε τους χρόνους και να βελτιώσουμε την ποιότητα. Συμπερασματικά, αυτό που κάνουμε είναι να διευρύνουμε το το δυνητικό πελατολόγιο της τράπεζας, να διευρύνουμε τα προϊόντα μας και να μειώνουμε τους χρόνους ανταπόκρισής μας”, πρόσθεσε.
Τον διαχρονικό ρόλο της Alpha Bank στην προώθηση της καινοτομίας και τη δημιουργία υπηρεσιών και προϊόντων που έχουν ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Τραπεζικής Μιχάλης Τσαρμπόπουλος χθες από τους Δελφούς.
Ο ίδιος τόνισε ότι η καινοτομία βρίσκεται στο “DNA της Alpha Bank”, ως η τράπεζα που εισήγαγε τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στη χώρα το 1981 και που το 2021 έδωσε τη δυνατότητα φωνητικής καθοδήγησης στα ΑΤΜ για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. “H καινοτομία είναι μία από τις κεντρικές αξίες του οργανισμού μας και για αυτό φροντίζουμε να εξετάζουμε συνεχώς νέα εργαλεία τεχνολογίας και να ενσωματώνουμε στοιχεία καινοτομίας σε μοντέρνα έργα και πρωτοβουλίες”, πρόσθεσε ο κ. Τσαρμπόπουλος.