«Έχουμε φοιτητές που χρειάζονται μόλις δύο ή τρία μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους. Και τον Σεπτέμβριο, αυτοί οι φοιτητές θα διαγραφούν».

Με αυτή την πρόταση, το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στην Κρήτη επιχειρούν να περιγράψουν ένα σκηνικό αγωνίας που εξελίσσεται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια. Από τον Σεπτέμβριο του 2025, αναμένεται να ξεκινήσει η οριζόντια διαγραφή φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, με βάση τον νόμο 4957/2022.

Μισοί φοιτητές εκτός – και όχι από αδιαφορία

Το ΕΛΜΕΠΑ προειδοποιεί: περίπου το 50% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν με διαγραφή. Και αυτό δεν αφορά απαραίτητα «αιώνιους» φοιτητές, αλλά και χιλιάδες νέους που βρίσκονται στην τελική ευθεία για το πτυχίο τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, περίπου 2.400 φοιτητές έχουν κατοχυρώσει περισσότερες από 180 πιστωτικές μονάδες (ECTS) – δηλαδή απέχουν, τυπικά, λιγότερο από έναν χρόνο από την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Πολλοί εξ αυτών έχουν ενεργή συμμετοχή σε δηλώσεις μαθημάτων και εξετάσεις, δίνοντας αγώνα χρόνων για να φτάσουν στο τέλος.

Ένα μέτρο «τυφλό» και άκαμπτο

Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην οριζόντια εφαρμογή των διαγραφών, κάνοντας λόγο για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και αδυναμία διάκρισης ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν πράγματι εγκαταλείψει τις σπουδές και σε εκείνους που προσπαθούν με κάθε μέσο να τις ολοκληρώσουν.

Ζητούν την επανεξέταση του νομικού πλαισίου, ώστε να εισαχθούν σαφή και δίκαια κριτήρια:
– Πόσες πιστωτικές μονάδες υπολείπονται;
– Έχουν δηλωθεί μαθήματα τα τελευταία έτη;
– Υπάρχει συμμετοχή στις εξετάσεις;

Η απάντηση που προτείνουν δεν είναι η πλήρης άρση του μέτρου, αλλά η λογική εφαρμογή του, με βάση την πραγματικότητα των φοιτητών.

Πότε ξεκινούν οι διαγραφές

Το νέο καθεστώς διαγραφών ισχύει ήδη για τους φοιτητές που εισήχθησαν από το 2021-2022 και μετά. Για τους φοιτούντες του 2020-2021 εφαρμόζεται μεταβατική διάταξη, με την ισχύ των διαγραφών να αρχίζει μετά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 – δηλαδή αμέσως μετά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές από το Υπουργείο Παιδείας, τότε χιλιάδες φοιτητές θα δουν τους κόπους ετών να σβήνουν με μια υπουργική απόφαση.

Η συζήτηση για τις διαγραφές δεν είναι μόνο νομική ή διοικητική. Είναι βαθιά ανθρώπινη. Οι φοιτητές που θα επηρεαστούν έχουν ζήσει χρόνια δύσκολα – με οικονομικά προβλήματα, δουλειές παράλληλες, πανδημίες, οικογενειακές ευθύνες, και όμως συνέχισαν.

Σήμερα, βρίσκονται κοντά στο να φτάσουν. Και ζητούν μόνο ένα πράγμα: να μην πέσουν πριν τον τερματισμό.

Το ΕΛΜΕΠΑ, με την ανακοίνωσή του, δεν υπερασπίζεται τη στασιμότητα. Υπερασπίζεται τη λογική, τη δικαιοσύνη και την ελπίδα. Και υψώνει φωνή όχι μόνο για τους φοιτητές της Κρήτης, αλλά για κάθε νέο άνθρωπο που προσπαθεί.