Το παραθαλάσσιο θέρετρο της Χανιώτης, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Κασσάνδρας, αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό που συνδυάζει την πλούσια φύση, το αναπτυγμένο τουριστικό προϊόν και τα καταγάλανα νερά.

Οι ατελείωτες αμμουδιές που απλώνονται μπροστά στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, στην παραλία της Χανιώτης, είναι ένας από τους λόγους που προσελκύειται πλήθος τουριστών κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Λεμονή Ιωάννη, η περιοχή ξεχωρίζει επίσης για την πλούσια μεσογειακή βλάστηση, αλλά και για την πληθώρα καταστημάτων που ικανοποιεί κάθε επιθυμία των επισκεπτών.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

«Το χωριό έχει αλλάξει θέση σε σχέση με παλιότερα. Αρχικά ήτανε στην κορυφογραμμή ανάμεσα στη Νέα Σκιώνη και στην σημερινή Χανιώτη. Το 1936, έξι χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Ιερισσού, οι κάτοικοι κατέβηκαν προς την παραλία με την συνδρομή του τότε κοινοτικού δασκάλου Βρατσικίδη Κωνσταντίνου και έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Αρχικά ήταν ένα μικρό χωριό το οποίο είχε γύρω στα τριάντα σπίτια και συν τω χρόνω αναπτύχθηκε τουριστικά με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη Χαλκιδική.

Όσον αφορά το όνομα, οι απόψεις διίστανται. Η μία εκδοχή είναι ότι αυτός ο οποίος δημιούργησε το χωριό είχε καταγωγή από τα Χανιά. Φυσικά υπάρχει και η άλλη εκδοχή που πιθανόν να είναι και η επικρατέστερη, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή υπήρχε ένα μικρό Χάνι, το οποίο επρόκειτο στην ουσία για ένα μικρό πανδοχείο και παρέμεινε ως ‘ο Χανιώτης’, δηλαδή αυτός που είχε το Χάνι. Φυσικά την απόλυτη αλήθεια δεν μπορεί να τη γνωρίζει κανείς».

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

«Η Χανιώτη φημίζεται για την πλούσια βλάστηση, διότι φροντίσανε το 1936 οι παππούδες μας να κάνουν ένα χωριό το οποίο ήταν απαράμιλλής ομορφιάς. Υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο το οποίο βρίσκεται στην παραλία, χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Πρόκειται για ένα φανταστικό σημείο. Η παραλία επίσης φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της. Στην κεντρική πλατεία επίσης δεσπόζει ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι. Επίσης έχουμε και τον μόλο, όπου παλιότερα υπήρχε beach bar και σήμερα περιήλθε πάλι στο Δασαρχείο, το οποίο το παραχώρησε στον Δήμο με σκοπό να μετατραπεί σε ένα εκπαιδευτικό πάρκο. Η μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένουμε τις εξελίξεις. Επίσης αξίζει κανείς να δει από κοντά τις εικόνες που μεταφέρθηκαν από τον παλιό ναό στον νέο, που αποτελούν το μοναδικό σαφές υλικό τεκμήριο της ιστορικής συνέχειας της Χανιώτης και πρόκειται για τις εικόνες του Παντοκράτορος, της Ελεούσας, του Προδρόμου, του Άγιου Γεωργίου και του Χρυσοστόμου, έργα του 1870, του καλλιτέχνη Ιωάννου Παπαθαλασσίου από την Γαλάτιστα.

Στη Χανιώτη επίσης υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, είτε μεγάλα, είτε μικρά. Κάποια στιγμή τα είχαμε μετρήσει και ήταν γύρω στα 50 καταλύματα. Είναι ένα χωριό που στην τελευταία απογραφή αριθμούσε περί τους 400 κατοίκους, ωστόσο το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 15.000. Από εκεί και πέρα το χωριό φημίζεται καθώς διαθέτει ένα συνολικά πολύ ανεπτυγμένο τουριστικά προϊόν, καθώς διαθέτει όλων των ειδών τα μαγαζιά, έχει πάρα πολύ ωραία εστιατόρια, καφέ και bars».

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

«Οι κάτοικοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με τον τουρισμό. Οι υπόλοιπες επαγγελματικές δραστηριότητες είναι πολύ περιορισμένες. Σκεφτείτε ότι στους 900 κατοίκους υπάρχουν περίπου μόνον 10 με 20 άτομα που ασχολούνται με τις ελιές. Πλέον δεν υπάρχουν και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς υπάρχει συνεχής οικιστική ανάπτυξη. Στο παρελθόν είχαμε και λίγους μελισσοκόμους, ωστόσο οι νέοι της περιοχής μας πλέον δεν ασχολούνται ενεργά με το επάγγελμα αυτό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ο όγκος που υπήρχε παλαιότερα. Είναι ένα χωριό που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό και όλοι πλέον είναι επαγγελματίες, καθώς διαθέτουν είτε μαγαζιά, είτε ξενοδοχεία».

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

«Οι Χανιώτες εορτάζουμε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, στο ομώνυμο εκκλησάκι το οποίο είναι στο παλιό χωριό, όπως επίσης και ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, σε ένα παρεκκλήσι. Φυσικά δεν υπάρχουν τα πανηγύρια που γινόντουσαν παλιά. Κάποια στιγμή ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής διοργάνωσε ένα πανηγύρι, πριν περίπου μία δεκαετία και έκτοτε έχει σταματήσει. Πλέον οι καινούργιοι που έχουν αναλάβει σχεδιάζουν να το επαναφέρουν. Ελπίζω με τη συνδρομή του Δήμου να το καταφέρουμε του χρόνου».

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

«Εκείνο που μένει είναι να δώσουμε βάση στην ποιότητα της καθημερινότητας, μια μέριμνα του δήμου. Από εκεί και πέρα μεγάλα έργα έχουν προγραμματιστεί, τα οποία πιστεύω ότι από τη νέα χρονιά, δηλαδή μετά το τέλος του καλοκαιριού, θα προχωρήσουν. Είναι ώριμα πλέον σε μελέτες. Εκτός από το πάρκο, γίνεται και η ανάπλαση της πλατείας, όπως επίσης και ο κόμβος που βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο. Η δημοπρασία θα γίνει τώρα μέσα στο καλοκαίρι για να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Πρόκειται για ένα έργο που καθυστέρησε 15 με 20 χρόνια, αλλά φτάσαμε πλέον στο τέλος. Σε γενικές γραμμές δρομολογείται μία αναβάθμιση του χωριού, μέσω των έργων του κόμβου και της παραλίας που είναι και το κέντρο του χωριού».

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου