Εξιχνιάστηκαν κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων σε Σέρρες και Χαλκιδική, όπου εμφανίζονταν ως δήθεν υπάλληλοι εταιρειών ηλεκτροδότησης, προφασιζόμενοι ηλεκτρολογική βλάβη
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 ατόμων ηλικίας 23 και 26 ετών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και απάτη
Μέχρι στιγμής προέκυψε ότι εμπλέκονται σε 2 κλοπές και 3 απόπειρες κλοπής από οικίες στις Σέρρες
Επίσης ο 23χρονος εμπλέκεται σε ακόμα 2 κλοπές από οικίες στην Χαλκιδική
Δημοσιεύονται χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών
Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ζίχνης και του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών, είχε ως αποτέλεσμα να εξιχνιαστούν 7 υποθέσεις εξαπάτησης και κλοπής ή απόπειρας κλοπής από οικίες που διέμεναν ηλικιωμένες γυναίκες και έγιναν το τελευταίο δίμηνο σε περιοχές των Σερρών και της Χαλκιδικής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ζίχνης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία από δύο αδέλφια, ηλικίας 23 και 26 ετών, όπου το τελευταίο δίμηνο, εξαπάτησαν και διέπραξαν 2 κλοπές και 3 απόπειρες κλοπών από σπίτια που διέμεναν ηλικιωμένες γυναίκες σε περιοχές των Σερρών, αφαιρώντας χρηματικά ποσά και κοσμήματα, συνολικής αξίας άνω των 3.500 ευρώ.
Ως προς τη μεθοδολογία τους διαπιστώθηκε ότι, αρχικά ο 23χρονος με το πρόσχημα πώλησης λαδιού, εντόπιζε τις οικίες που διέμεναν ηλικιωμένες γυναίκες και έπειτα ο 26χρονος εμφανιζόταν ως δήθεν υπάλληλος της Δ.Ε.Η. και προφασιζόμενος βλάβη στο μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, τις έπειθε να συγκεντρώσουν σε ασφαλές σημείο χρήματα και κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσε.
Επιπλέον, από παράλληλη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών προέκυψε ότι ο 23χρονος, το ίδιο χρονικό διάστημα, πήγε σε δύο οικίες σε περιοχές της Χαλκιδικής, προσποιούμενος τον υπάλληλο εταιρείας ηλεκτροδότησης και επικαλούμενος δήθεν βλάβη στον ηλεκτρολογικό πίνακα, αφαίρεσε με τη μέθοδο της απασχόλησης χρηματικά ποσά και κοσμήματα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 1.500 ευρώ.
Η Ελληνική Αστυνομία με στόχο την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών και την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, συνιστά:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.