Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί ιδιοκτησίες στην Τορώνη του δήμου Σιθωνίας από την έντονη νεροποντή που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Τρίτης 9 Ιανουαρίου.
Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής, στις 14 Ιανουαρίου αποτυπώνεται η εικόνα όπως διαμορφώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή.
Από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή Σιθωνίας και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας έγιναν μάρτυρες ανυπολόγιστων καταστροφών στις περιουσίες των δημοτών, τους οποίους βοήθησαν με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Αρχικά αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο Σιθωνίας και ειδικότερα στο 75ο χλμ στο ύψος της Τορώνης, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις λόγω έντονης βροχόπτωσης. Τα φερτά υλικά απομακρύνθηκαν από συνεργεία της ΠΕΧ με δύο μηχανήματα.
Παράλληλα ο δήμος με τα δικά του μηχανήματα (ένα γκρέιντερ και τρεις εκσκαφείς, ένα μικρό και δύο μεγάλους), δυο οχήματα της πολιτικής προστασίας και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχείρησε στο έργο αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων σε δεκάδες οικίες της Τορώνης. Επιπλέον στο σημείο συνέδραμε κλιμάκιο της Π.Υ. Θεσσαλονίκης και του Ερυθρού Σταυρού. Στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η άντληση των υδάτων από τα σπίτια σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.
Τον συντονισμό των συνεργείων παρακολουθούσε από το πρώτο λεπτό ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης, o οποίος επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της έλλειψης αξιόπιστου δικτύου ομβρίων.
Στο μεταξύ μια από τις πρώτες μελέτες αντιπλημμυρικών έργων που θα χρηματοδοτηθεί είναι αυτή που αφορά την περιοχή της Τορώνης, όπως έχει επισημάνει και η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.
Στην Τορώνη, οι πληγές που άφησε η βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση οφείλονται στα πολλά νερά που συγκεντρώθηκαν στους χειμάρρους και ξεπέρασαν τα όρια αυτών. Αποτέλεσμα ήταν παρακείμενες οικίες με περιβάλλοντα χώρο κάτω από τη στάθμη των υδάτων να έχουν πλημμυρίσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρχαν νερά στάθμης 30 ή 40 εκατοστών σε αυλές σπιτιών, που εγκλωβίστηκαν χωρίς να έχουν διέξοδο.
Σε σημείο της νότιας πλευράς του οικισμού στην Τορώνη η κακοκαιρία επανέφερε το προϋπάρχον έλος, κάτι που διαφαίνεται από τη βλάστηση που αναπτύχθηκε. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ζήτησε από τον δήμο να συγκεντρώσει τα στοιχεία των ιδιοκτητών που υπέστησαν ζημιά, ώστε στη συνέχεια η ΠΕΧ να προσχωρήσει και αναλυτική καταγραφή.
«Βρέχει» βράχια και πέτρες
Το πρόβλημα των κατολισθήσεων είναι επαναλαμβανόμενο και πολύ επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς σε ολόκληρο το οδικό κύκλωμα της Τορώνης. Είναι χαρακτηριστικά τα σημεία που εμφανίζουν πτώσεις βράχων, μετά τον Όρμο Παναγίας και ως το ύψος του Πόρτο Καρράς, όπου οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα αλλά και οι ξαφνικές καταιγίδες του καλοκαιριού επιδεινώνουν το φαινόμενο.
Πρόκειται για ένα μήκος δρόμου σχεδόν 60 χιλιομέτρων, όπου κατά διαστήματα γίνονται τμηματικές παρεμβάσεις. Παρόλα αυτά, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι αρμόδιοι, το κόστος μιας μεγάλης και ενιαίας παρέμβασης είναι απαγορευτικό για την περιοχή. Σημειώνεται δε, ότι πριν από δύο χρόνια περίπου εκτελέστηκε ένα σοβαρό έργων αντιστήριξης σε σημείο του δρόμου μεταξύ Βουρβουρούς και Όρμου Παναγίας.
της Σουζάνας Καζάκα
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 14.01.2024