Για άλλη μια χρονιά το καλοκαίρι άφησε πίσω του το θλιβερό αποτύπωμα των πνιγμών στις θάλασσες της Χαλκιδικής, που κατακλύστηκαν από Έλληνες και ξένους τουρίστες. Η αρνητική πρωτιά που παρουσιάζουν τα τουριστικά μέρη του νομού, συχνά απασχολούν φορείς και πολιτεία, που λαμβάνουν μέτρα είτε συνολικά με την υποχρεωτικότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης είτε με ενημερωτικές, κατά τόπους, εκδηλώσεις.
Αναζητώντας τα αίτια που οδηγούν στο συμβάν, τις περισσότερες φορές οδηγούμαστε στο συμπέρασμα της ύπαρξης απερισκεψίας σε μικρούς και μεγάλους.
«Στους ηλικιωμένους το συμβάν του πνιγμού συνήθως ξεκινά από άλλη πρότερη κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Παναγιώτης Τσιαλούκης. Όπως εξηγεί, πρόκειται πολλές φορές για ηλικιωμένους που δεν προσέχουν όταν βρίσκονται σε διακοπές και κάνουν τα μπάνια τους. «Έχουμε αρρυθμίες, ανακοπές και επιληπτικές κρίσεις. Γενικά υπάρχει πρόβλημα σε αυτό που λέμε silver tourism καθώς οι ηλικιωμένοι, και συχνά αλλοδαποί, δεν καθοδηγούνται από το ιατρικό ιστορικό τους», διευκρινίζει ο κ. Τσιαλούκης, παροτρύνοντας τους γηραιότερους να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τις διακοπές, να ρωτούν ποιες ώρες είναι κατάλληλες για κολύμβηση και κάτω από ποιες συνθήκες.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι οι ενέργειες της αυτοδιοίκησης των τελευταίων ετών έχουν διευκολύνει κατά πολύ τη διαδικασία των θαλάσσιων δραστηριοτήτων για ηλικιωμένους και ΑμεΑ. «Οι ράμπες για ΑμεΑ αποτρέπουν άλλους κινδύνους καθοδόν στη θάλασσα. Αυτό που εξακολουθεί να λείπει είναι η εκπαίδευση των ασθενών, και στο κομμάτι αυτό εργαζόμαστε όλοι οι γιατροί και ο φορείς από κοινού», λέει. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι ναυαγοσώστες υπάρχουν πλέον σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες, γεγονός που καλύπτει τους μοναχικούς λουόμενους σε περίπτωση κινδύνου. Οι γιατροί συχνά κρούουν το καμπανάκι, όταν αφορά μεγάλης ηλικίας άτομα που επιλέγουν την κολύμβηση μόνοι τους. Από την άλλη, είναι εξίσου επικίνδυνο για κάποιον ηλικιωμένο να σπεύδει προς βοήθεια σε άτομο που πνίγεται χωρίς να δύνανται σωματικά και πνευματικά να τα καταφέρουν. «Υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο ηλικιωμένος προσπάθησε να σώσει γυναίκα ηλικιωμένη που κάλεσε σε βοήθεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σοβαρά και οι δύο» αποκαλύπτει ο κ. Τσιαλούκης.
Γιατί πνίγονται οι νέοι;
Αναφορικά με τους νεότερους σε ηλικία λουόμενους τα φαινόμενα πνιγμού αποδίδονται σε τελείως διαφορετικά αίτια. Εδώ, πρωταγωνιστούν η χρήση αλκοόλ και ουσιών και η απερισκεψία. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Τσιαλούκης, οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα που υπάρχει όταν συνδυάζουν ποτό και κολύμβηση, ή όταν καταναλώνουν άλλες ουσίες στις διακοπές τους, βρισκόμενοι στην παραλία. «Επίσης, ενεργούν απερίσκεπτα βουτώντας από ψηλά σε βάθος που δεν υπολογίζουν, με συνέπεια να χτυπούν και να χάνουν τις αισθήσεις τους», λέει ο γιατρός.
Ευτυχώς όπως αναφέρει ο κ. Τσιαλούκης, που τις περισσότερες φορές έχουνμε παρ’ ολίγον πνιγμό αφού οι πρώτες βοήθειες και η έγκαιρη μεταφορά σε νοσοκομείο, είναι σωτήρια για τη ζωή τους ασθενούς.
Πνιγμός μέχρι και… προχθές
Ακόμη και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική σημειώθηκε περιστατικό πνιγμού, στην παραλία των Νέων Φλογητών Δήμου Νέας Προποντίδας, με θύμα έναν 80χρονο αλλοδαπό.
Τον Αύγουστο είχαμε τρία περιστατικά πνιγμού, τα δύο εκ των οποίων στη Σιθωνία. Ένας 76χρονος ημεδαπός έχασε τη ζωή του στην παραλία του Αγίου Μάμα, ενώ στη Σάρτη και στη Νικήτη πνίγηκαν ένας 43χρονος και ένας 48χρονος αντίστοιχα, αλλοδαποί και οι δύο.
Τον Ιούλιο είχαμε πέντε πνιγμούς σε Ολυμπιάδα, Κασσάνδρα και Ν. Προποντίδα. Συγκεκριμένα έχασε τη ζωή του ένας 77χρονος ημεδαπός σε παραλία της Ολυμπιάδας, ένας 74χρονος ημεδαπός στη Φούρκα, μια 71χρονη αλλοδαπή στη Χανιώτη και μια 72χρονη ημεδαπή στην παραλία Διονυσίου, όπως νωρίτερα και πάλι στη Χανιώτη ένας 72χρονος αλλοδαπός. Στα τέλη Ιουνίου 71χρονος ημεδαπός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή “Βεργιάς” Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής.
Μαύρα στατιστικά…
Χαρακτηριστικά της εικόνας στις θάλασσές μας, είναι τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει, για το 2022, τουλάχιστον, ο μη- κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports που δραστηριοποιείται από το 2015 με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο και τα στοιχεία της 5ετίας 2018-2022 τα περισσότερα θαλάσσια ατυχήματα τα είχαν άνδρες σε σχέση με γυναίκες ενώ πρόκειται για ηλικίες άνω των 60 ετών σε ποσοστό 80 τοις εκατό του συνόλου των ατυχημάτων στα πέντε χρόνια. Στο ίδιο διάστημα πάντως πρωταγωνίστησαν στα θαλάσσια ατυχήματα, τόσο η Ν. Ποτίδαια όσο και η Ν. Καλλικράτεια Χαλκιδικής μαζί με το Ρέθυμνο Κρήτης.
Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”