Έκκληση για άλλη μια φορά απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής, ώστε ο νομός, και συγκεκριμένα το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής να ενταχθεί στις Άγονες και Προβληματικές περιοχές του Υπουργείου Υγείας. Τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη του σκοπού αυτού επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Τσιαλούκης, ο οποίος κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξη κινήτρων στους νέους γιατρούς, προκειμένου να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας του νομού.
Δείτε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη στο βίντεο της εκπομπής “Με Καθαρή Ματιά” με τη δημοσιογράφο Σουζάνα Καζάκα:
«Για να λειτουργήσει σωστά το Νοσοκομείο Πολυγύρου, οι ανάγκες σε γιατρούς είναι πολύ μεγάλες. Ακόμη και τον χειμώνα οι ελλείψεις είναι σοβαρές, πόσο μάλλον το καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Τσιαλούκης και συνεχίζει μιλώντας για απουσία ειδικοτήτων στο ΓΝΧ: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μια γυναίκα ακτινολόγο που προσπαθεί μόνη της να βγάλει τον όγκο της δουλειάς και δανειζόμαστε συναδέλφους από άλλες μονάδες υγείας. Επίσης μας λείπουν αναισθησιολόγοι για τους οποίους οι οργανικές θέσεις είναι πέντε, αλλά έχουμε μόνο τρεις. Λείπει ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, ενώ οι παθολόγοι επιμερίζονται το βάρος των ευθυνών, απουσία όλων των παραπάνω ειδικοτήτων».
Δεν υπάρχουν κίνητρα
Το πρόβλημα απουσίας γιατρών από τη Χαλκιδική πηγάζει από την έλλειψη κινήτρων, υποστηρίζει ο κ. Τσιαλούκης. Οι προτάσεις του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, είκοσι στον αριθμό, προβλέπουν την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων, όπως επισημαίνει. Για τις ιδιαιτερότητες της Χαλκιδικής, υπάρχουν λύσεις που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δήμων με την περιφέρεια και να εξεταστεί το ενδεχόμενη εκμετάλλευσης διαθέσιμων ακινήτων ώστε να δοθούν προς χρήση για διασώστες του ΕΚΑΒ και γιατρούς που ενισχύουν τη Χαλκιδική, κυρίως το καλοκαίρι. Κάτι ανάλογο, τονίζει ο κ. Τσιαλούκης, πρέπει να γίνει και με τη σίτιση που είναι εξίσου σοβαρό θέμα. «Οι δήμοι και η περιφέρεια έχουν ακίνητα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Μπορούν να μας βοηθήσουν», σημειώνει.
Πώς θα αποφορτιστεί το Νοσοκομείο
Μέχρι σήμερα η ανάγκη να αποφορτιστούν οι εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής δεν επιτυγχάνεται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το ΓΝΧ εξυπηρετεί πάσης φύσεως περιστατικό, από συνταγογραφήσεις μέχρι τα επείγοντα όλου του νομού. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το νοσοκομείο Πολυγύρου εφημερεύει σε 24ωρη βάση επί 12 μήνες τον χρόνο.
Ο κ. Τσιαλούκης παρατηρεί ότι οι γιατροί μεγάλης ηλικίας που πλησιάζουν στα όρια συνταξιοδότησης θα αφήσουν πίσω τους ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές ειδικότητες. Οι μεγάλες ηλικίες θα βγουν στη σύνταξη. Οι νέοι δεν μπαίνουν για πολλούς λόγους. Και θεωρώ ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν στο ΕΣΥ, μόνο κακό μπορεί να κάνει στους ασθενείς και τίποτα άλλο». Και προσθέτει: «εκτός των άλλων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής οι γιατροί κάνουν και 8 και 10 και παραπάνω εφημερίες κάποιες φορές. Πώς μπορεί ένας γιατρός να ιδιωτεύει και ταυτόχρονα να καλύπτει τόσο μεγάλες και σοβαρές ανάγκες;». Σημειώνεται δε, πως οι εφημερίες δεν έχουν κάποια φοροαπαλλαγή, ενώ την ίδια στιγμή δεν προσμετρούνται στα συντάξιμα.
Μια σοβαρή λύση που εξετάζεται για τον Πολύγυρο είναι η λειτουργία μονάδας ΤΟΜΥ όπου θα καλύπτονται τα μη επείγοντα περιστατικά αλλά και το θέμα των συνταγογραφήσεων. «Κάνουμε σοβαρές προσπάθειες να λειτουργήσει το ΤΟΜΥ Πολυγύρου. Να μην επιβαρύνεται το προσωπικό του Νοσοκομείου. Τα εμπόδια είναι ο χώρος της στέγασης στον Πολύγυρο λόγω προδιαγραφών λειτουργίας των ΤΟΜΥ», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Μπορούμε να προσελκύσουμε silver tourism
Σε πολλές περιπτώσεις στη Χαλκιδική, και κυρίως το καλοκαίρι έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των διασωστών του ΕΚΑΒ. Σε ερώτηση για το αν η Χαλκιδική είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός με τόσες ελλείψεις που παρουσιάζει στην υγεία, ο κ. Τσιαλούκης απαντά θετικά. «Ναι είναι ασφαλής προορισμός ο νομός. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μη γίνει αισθητή οποιαδήποτε έλλειψη προσωπικού. Π.χ. μεταφέρουμε ακτινολόγους από Θεσσαλονίκη, ή από Κέντρα Υγείας. Το φιλότιμο των γιατρών είναι αυτό που κάνει τα πάντα να δουλεύουν», λέει ο πρόεδρος.
Αν η κατάσταση ήταν καλύτερη η Χαλκιδική θα μπορούσε να προσελκύει αυτό που λέγεται silver tourism. Δηλαδή μεγάλες ηλικίες τουριστών που προωθούν και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς αποφεύγουν ως γνωστόν τις περιόδους έντονης κίνησης στην καρδιά του καλοκαιριού.
«Αν ευοδωθούν οι προσπάθειές μας για κάποιες ειδικότητες καθώς για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, τότε θα πάει καλά ο νομός» εκτιμά για το επόμενο διάστημα, ο καρδιολόγος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Τσιαλούκης.