Η Χαλκιδική πρωταγωνιστεί για ακόμη μία φορά και στο νέο βιβλίο του συγγραφέα Χρήστου Φυλαχτού με τίτλο “Τελευταίο ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό”.

Ένα βιβλίο που όπως φαίνεται έρχεται για να προσεγγίσει τους αναγνώστες του με στοιχεία ιστορικά, έντονες στιγμές, έρωτες, χρώματα, στοιχεία βγαλμένα από την ίδια τη ζωή και των συναισθηματικών βιωμάτων του συγγραφέα του που περνά με ένα τρόπο εκκωφαντικό θα έλεγε κανείς στη λογοτεχνία, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη έως και την τελευταία στιγμή που πλησιάζει το τέλος.

Ο Χρήστος Φυλαχτός στο τέταρτο κατά σειρά   μυθιστόρημά του Τελευταίο ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό (εκδ. Κυριακίδου) αφηγείται την ιστορία μιας παρέας φοιτητών που ανταμώνει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ζωή ανοίγεται μπροστά τους. Μέσα από μια εργασία που τους αναθέτει ο δάσκαλος θα ξεδιπλωθούν άγνωστες πτυχές της ελληνικής επανάστασης του 1821 και της φοιτητικής ζωής. Η κλοπή μιας ορειχάλκινης παράστασης από ένα μνημείο δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, θα μας καθηλώσει και θα μας κάνει μάρτυρες μιας ανατρεπτικής εξέλιξης. Κοντά στην ιστορία της Επανάστασης που ξετυλίγεται μ’ έναν διαφορετικό τρόπο μπροστά μας, ζούμε μαζί με τους πρωταγωνιστές την καθημερινότητά τους, τα ενδιαφέροντα, τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα, τα πρώτα σκιρτήματα και τους έρωτες που εμφανίζονται στο διάβα τους. Η εξέλιξη του μυθιστορήματος δε σταματά εκεί και καταπιάνεται  επίκαιρα θέματα, όπως: εθελοντισμός, προσφορά, αιμοδοσία, παιδεία, υγιή πρότυπα, λαογραφία και παράδοση. Μαζί τους θα ταξιδέψουμε στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη, στη Νάουσα, στην Τρίπολη, στην Κύπρο και στην Κρήτη. Τέλος ο δάσκαλος με τα μειλίχια χαρακτηριστικά θα προσδώσει κύρος και σεβασμό όπως αρμόζει στο ρόλο και στη θέση του. Συνάμα θα γίνει πρότυπο για τις γενιές που ακολουθούν και εποφθαλμιούν να βαδίσουν στα χνάρια του.

Άραγε τι τους επιφυλάσσει η μοίρα; Θα είναι όντως το τελευταίο Ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό; Τι γίνεται όταν ο συγγραφέας υπόσχεται ότι έχει σίγουρα μία ιστορία και για εμάς; Πόσοι θα ταυτιστούμε με αυτό το βιβλίο που με κάποιο περίεργο τρόπο επιπλέει, βυθίζεται και ίσως αναδύεται ξανά στις καρδιές μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα έρχονται και αναπτύσσονται στο μυαλό μας, χάρη στην υπέροχη πένα του Χρήστου Φυλαχτού που ξέρει καλά να μιλάει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων που τον διαβάζουν, διαβάζουν τα βιβλία του, μαθαίνουν την ιστορία και ξαναγεννιούνται μέσα από αυτή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ταξιδέψετε, θα χαθείτε, θα ονειρευτείτε και θα νιώσετε “ξανά” εκείνα τα χρόνια που έζησε και ο συγγραφέας του βιβλίου…ανέμελα χρόνια, ξέγνοιαστα και γεγονότα που για κάποιους σημάδεψαν ολάκερη τη ζωή τους.

Και που ξέρετε…ίσως το ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό κάποτε να ξαναζωντανέψει!

Για το συγγραφέα

Ο Χρήστος Φυλαχτός του Αθανασίου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1969 και μεγάλωσε στην ΠαλαιόχωραΧαλκιδικής. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Εργάζεται ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων. Αρθρογραφεί από το 1992 σε λαογραφικά, ενημερωτικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και συνέδρια με θέματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία, λαογραφία και λογοτεχνία της Χαλκιδικής.

Έχει εκδώσει τα θεατρικά «Στου Τσαμ‘ τα χρόνια», «Απ΄ τον  Χολομώντα στον Σαγγάριο», «Καπετάν Χάψας – το Λιοντάρι της Χαλκιδικής», «Ο Λεοντόκαρδος Μακεδονομάχος Γιαγλής» και «Η Γερακίνα και το πηγάδι».

Έχει εκδώσει τα παραμύθια: «Της Γερακίνας το πηγάδι» και «Στον ίσκιο του βουνού» (Συλλογή παραμυθιών).

Έχει συγγράψει  και εκδώσει τα ιστορικά μυθιστορήματα «Μανιώ η Γαλατσάνα», και «Χνάρια από αίμα», καθώς και τη συνοπτική ιστορία για τα 200 χρόνια της επανάστασης στη Χαλκιδική, με τίτλο: «Το επαναστατικό κίνημα του 1821 στη Χαλκιδική».

Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας.

Ζει μόνιμα στην Παλαιοχώρα Χαλκιδικής. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Τσολάκη και έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Θανάση.

Χρήστος Αθ. Φυλαχτός

Ταχ. Δ/νση: Παλαιοχώρα Χαλκιδικής

Τ.Κ.: 63073

E-mail: [email protected]

Για το βιβλίο του:

Όταν η ιστορία συναντά τη λογοτεχνία, το αποτέλεσμα είναι  άριστο…

Ιδιαίτερα, όταν ο δημιουργός είναι τεχνίτης του λόγου, ζωντανεύοντας με τον χρωστήρα του μνήμες, θύμισες,έντονες στιγμές, ζωηρές και ονειρεμένες,  αναμνήσεις, μεταφέροντας τον αναγνώστη σε μια πραγματικότητα διαφορετική και παράλληλα παροντική, σε μια άλλη κατάσταση συνείδησης με βάση … και το δικό του ταμπεραμέντο.

Ένα έργο που  διαπνέεται  από ειλικρίνεια, αυθορμησία, λυρισμό, ή δραματική ένταση  κατά περίπτωση…. Ευαισθησία και αγάπη για τον άνθρωπο, τα προβλήματά του, τα όνειρα, τις αγωνίες του… και ενώ δεν λείπουν τα προσωπικά συναισθήματα και οι ανησυχίες, μεγάλο μέρος κατέχει το κοινωνικό πρόβλημα του κόσμου, της παλιάς και σημερινής εποχής, η αδιαφορία,  η εκμετάλλευση, η αποξένωση, η άμβλυνση της ευαισθησίας, η καταστροφή της ομορφιάς και της φύσης, η καταπίεση, η βία, ο πόλεμος…
Κωνσταντίνος Νίγδελης

Το πόνημα του Χρήστου Φυλαχτού μεταφέρει με ζωηρές εικόνες, με χρώμα, παλμό και ρέοντα λόγο ιστορικά συμβάντα μιας μακρινής τόσο ένδοξης όσο και ζοφερής εποχής.

Πρόκειται για ένα ηθογραφικό ιστορικό μυθιστόρημα , το οποίο αναγνώσκεται με αμείωτο ενδιαφέρον, ωστόσο η παρουσίαση των εθιμογραφικών και λαογραφικών στοιχείων, ο λυρισμός των εικόνων  και η προβολή των συναισθηματικών βιωμάτων του συγγραφέα δεν αποβαίνει ουδαμού εις βάρος της λογοτεχνικής του αξίας.
Ελένη Μάνου, Λεωνίδιο-Κυνουρίας.