Σε ρυθμούς Πάσχα κινούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες τα σφαγεία της Χαλκιδικής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αγοράς για τις εορτές. Εκατοντάδες αμνοερίφια σφάζονται καθημερινά σε τρία σημεία του νομού: Γαλάτιστα, Νέα Τρίγλια και Συκιά.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής, κ. Σπήλιος Γεωργιάδης, στη Χαλκιδική αναμένεται να σφαγούν περίπου 17.000 έως 20.000 αμνοερίφια για τις Πασχαλινές γιορτές. Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πως στα σφαγεία του νομού εξασφαλίζεται η καθημερινή παρουσία κτηνιάτρων, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες κατά τη διάρκεια της σφαγής. Τα περισσότερα ζώα σφάζονται στη Γαλάτιστα, με περίπου 400-500 ζώα καθημερινά, ενώ σε μικρότερους αριθμούς εξυπηρετούν τα σφαγεία των Νέας Τρίγλιας και Συκιάς. Παράλληλα, η Σιθωνία και η βόρεια Χαλκιδική διαθέτουν το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο, ακολουθούμενες από τον Πολύγυρο και τη Γαλάτιστα. Η Κασσάνδρα και η Νέα Προποντίδα διαθέτουν μικρότερο ποσοστό αιγοπροβάτων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων προορίζεται για την εγχώρια αγορά, με ένα μικρό ποσοστό να εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον, φέτος η Ελλάδα θα εισάγει κρέας από περιοχές της Ρουμανίας που δεν έχουν πληγεί από πανώλη. Από την άλλη, στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, τα ζώα έχουν προσβληθεί από αφθώδη πυρετό, γεγονός που δημιουργεί επιφυλάξεις για την είσοδο ζωντανών αιγοπροβάτων στην Ελλάδα.
Φέτος, οι τιμές για το κατσικάκι και το αρνάκι φτάνουν τα 9,5 ευρώ/κιλό για τον κτηνοτρόφο, κάτι που σημαίνει ότι η τελική τιμή για τον καταναλωτή θα ξεπεράσει τα 12-13 ευρώ. Οι παραγωγοί αποδίδουν την αύξηση αυτή στις νόσους που πλήττουν τα κοπάδια τους. «Τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε λόγω της ευλογιάς αύξησαν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής», εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Χαλκιδικής, Δημήτρης Κόμνος, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά μέτρα στήριξης της πολιτείας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες. Ο ίδιος αποκλείει το γεγονός πάντως, να φάει ο Έλληνας ντόπιο κατσικάκι ή αρνάκι, λόγω της μικρής παραγωγής μας, που ούτως ή άλλως θα διοχετευτεί στο εξωτερικό για το “Πάσχα” των Καθολικών.
Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, επισημαίνει: «Πρέπει να καταλάβει ο καταναλωτής ότι όλο αυτό το διάστημα ήμασταν μόνοι μας. Από την αναπαραγωγή των ζώων μέχρι και το μεγάλωμά τους, χάσαμε εισόδημα και δεν πουλήσαμε ούτε γάλα. Περιμένουμε το Πάσχα για να πούμε ότι υπάρχει κάποιο κέρδος στο επάγγελμα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιαρτσιαφλή, η Χαλκιδική εξάγει ένα μικρό ποσοστό αιγοπροβάτων στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα ζώα σφάζονται νωρίτερα και συντηρούνται με τη μέθοδο της πρόψυξης. Η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς δεν αποκλείεται τα σφαγεία στη Γαλάτιστα να συνεχίσουν τις σφαγές ακόμη και τη Μεγάλη Πέμπτη. «Σε κάθε περίπτωση, κανένας καταναλωτής δεν πρέπει να αγοράσει πασχαλινό οβελία με τιμή άνω των 15 ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείται αισχροκέρδεια», συμβουλεύει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.