Ο Ξενοφών Παιονίδης, γεννημένος το 1863 στη Φούρκα Χαλκιδικής, ήταν ένας σημαντικός Έλληνας αρχιτέκτονας και κοινωνικός παράγοντας. Σπούδασε στο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Η οικογένειά του καταγόταν από την Έδεσσα, και ο πατέρας του ήταν γιατρός, εκπαιδευμένος στο Πανεπιστήμιο της Πάδουαςστην Ιταλία.
Από το 1892 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεργάστηκε στενά με την Ελληνική Κοινότητα για την εποπτεία και ανέγερση κτιρίων ελληνικού ενδιαφέροντος, προωθώντας τη μεταφορά της ελληνικής πολιτικής ιδεολογίας στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία μέσω του έργου του. Ιδιαίτερη σημασία είχε η ανέγερση σχολείων, τα οποία υιοθέτησαν τον νεοκλασικισμό, τον οποίο θεωρούσαν τον εθνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.
Ο Παιονίδης υπηρέτησε επίσης ως δημοτικός σύμβουλος στις θητείες των δημάρχων Οσμάν Σαιτ Βέη και Κωνσταντίνου Αγγελάκη, ενώ για κάποιο διάστημα διηύθυνε την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Είχε διατελέσει γερουσιαστής Χαλκιδικής, έφορος των σχολείων της Θεσσαλονίκης και του ΠαπάφειουΟρφανοτροφείου, καθώς και ενεργό μέλος του αθλητικού συλλόγου Ηρακλής.
Πέθανε το 1933 από καρδιακή προσβολή στη Μονή της Αγίας Αναστασίας, κατά τη διάρκεια γεύματος με τους μοναχούς. Θάφτηκε στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, όπου διασώζεται ο τάφος του.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα του Παιονίδη:
Ιδιωτικά έργα:
Ξενοδοχεία και άλλα δημόσια κτίρια:
Έργα σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας:
Ο Ξενοφών Παιονίδης, με το έργο του, συνέβαλε σημαντικά στην αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, ενώ τα σχέδιά του για σχολεία, νοσοκομεία, και ιδιωτικές επαύλεις δημιούργησαν μια διαρκή πολιτιστική κληρονομιά για την περιοχή.