Ο Άθως, γνωστός και ως Άγιο Όρος, αποτελεί το ανατολικότερο από τα τρία πόδια της Χαλκιδικής και συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια με βαθιά θρησκευτική σημασία. Η χερσόνησος φιλοξενεί 20 ορθόδοξα μοναστήρια και λειτουργεί ως αυτοδιοικούμενη μοναστική πολιτεία αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος από το 1926. Ο Άθως είναι επίσης καταχωρημένος ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια σημασία του ως κέντρο θρησκευτικής πίστης και πνευματικότητας.

Το βουνό του Άθως φτάνει τα 2.033 μέτρα σε υψόμετρο και είναι γνωστό για τις απότομες πλαγιές και την πυκνή δασική βλάστηση που περιβάλλει τις βαθιές φαράγγια και τους χείμαρρους. Στο νότιο τμήμα του, ο Άθως προσφέρει μια ξερή αλλά επιβλητική ομορφιά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα διατηρούνται δάση φυλλοβόλων δέντρων και αειθαλή μεσογειακά δάση.

Η μοναδικότητα του Άγιου Όρους επεκτείνεται πέρα από τα φυσικά του χαρακτηριστικά, καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση στις γυναίκες και κατοικείται αποκλειστικά από άρρενες μοναχούς. Τα μοναστήρια και οι σκήτες που διασπαρμένα κατά μήκος της χερσονήσου, μαζί με τον οικισμό των Καρυών και το επίνειο της Δάφνης, υποδηλώνουν μια ζωή αφιερωμένη στην πνευματικότητα και τη μοναστική αυστηρότητα.

Η αναρρίχηση στο βουνό του Άθωνα μπορεί να ξεκινήσει από τη Σκήτη της Αγίας Άννης ή τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, προσφέροντας μια εμπειρία βαθιάς ηρεμίας και κατάνυξης, ενώ τα πεζοπορικά μονοπάτια συνδέουν τις μοναστικές κοινότητες, παρουσιάζοντας μια πλούσια φυσική και πνευματική τοποθεσία για εξερεύνηση.