Στην Καλλιθέα του δήμου Κασσάνδρας, ένας τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με την αρχαία θρησκεία και τον πολιτισμό αναδύεται από τα βάθη της ιστορίας. Τα ιερά του Διονύσου και του Άμμωνος Δίου, ιδρυμένα από τους Αφύτιους γύρω στα τέλη του 8ου αι. π.Χ., εκτείνονται σε μια φυσικά ευνοημένη περιοχή δίπλα στη θάλασσα, πλούσια σε πηγές νερού και πλούσια βλάστηση, ενσωματώνοντας ένα μυσταγωγικό τοπίο που παραπέμπει στις τελετουργικές δραστηριότητες της αρχαιότητας.
Η περιοχή του σπηλαίου έχει ταυτιστεί με το ιερό του Διονύσου και των Νυμφών.
Το ιερό του Διονύσου, και το ιερό του Άμμωνος Διός, που κατασκευάστηκε βορειοανατολικά του Διονύσου, ενισχύουν την πνευματική σύνδεση της περιοχής με το νερό. Αυτό ενισχύεται από το κρηναίο οικοδόμημα που κατασκευάστηκε για τη μεταφορά νερού στο ιερό, διευκολύνοντας τις λατρευτικές πρακτικές και τις τελετές.
Καθώς το ιερό έφτασε στο ζενίθ της ακμής του στον 2ο αι. μ.Χ., η εγκατάσταση κερκίδων και ενός μικρού βωμού επέτρεψε στους θεατές να παρακολουθούν τα θρησκευτικά δρώμενα, προσφέροντας έναν ακόμα δείκτη της κοινωνικής και θρησκευτικής σημασίας του τόπου. Η θέση του ιερού, δίπλα στη θάλασσα και μέσα σε ένα τοπίο που παραπέμπει στην αρχαία μυσταγωγία, προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην ιερή αυτή στάση, καλώντας τον επισκέπτη να αναζητήσει την ενότητα με τη φύση και την αρχαία ιστορία.