Η γρίπη των Πτηνών που έκανε την εμφάνισή της και σε πελεκάνους της Φλώρινας προκαλεί ανησυχία και έχει θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Xalkdiikipolitiki θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των πουλερικών να τα κρατήσουν σε κλειστούς χώρους ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα εκτρεφόμενα πουλερικά πρέπει να προστατευτούν και να κρατηθούν μακριά από τα άγρια πουλερικά.
Ειδικότερα το έγγραφο που εστάλη ως επείγουσα ενημέρωση αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: «Κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πελεκάνους στην Π.Ε. Φλώρινας – τήρηση μέτρων βιοασφάλειας».
ΣΧΕΤ: Το με αριθμ πρωτ:46382/18-2-2025 έγγραφο του YΠΑΑΤ
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας ενημερώνουμε ότι επιβεβαιώθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πελεκάνους στην Π.Ε. Φλώρινας. Παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού σε πολλές χώρες της Ευρώπης
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων γρίπης είναι σε άγρια πτηνά, με συνέπεια τον κίνδυνο μόλυνσης των εκτρεφόμενων πουλερικών και γι’ αυτό τον λόγο μεγαλώνει ο αριθμός των εστιών σε εκτροφές πουλερικών σε όλες τις χώρες (Βουλγαρία ,Ρουμανία).
Συνεπώς ο κίνδυνος της γρίπης στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ειδικά κατά το διάστημα Νοεμβρίου- Μαΐου, λόγω και των αναμενόμενων μετακινήσεων των ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.
Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως είστε σε αυξημένη επαγρύπνηση και να τηρείτε τα μέτρα βιοασφάλειας, τα οποία εξειδικεύονται τις συστηματικές εκμεταλλεύσεις σας ως εξής:
- Εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων προστασίας, ώστε να αποτρέπεται η επαφή των
εκτρεφόμενων πουλερικών σας με τα άγρια πτηνά ή αλλά οικόσιτα πουλερικά
- Απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια,αυλές,αγρούς κ.λ.π)εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπου,ποταμούς ,λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.Συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς ή καλυμμένους χώρους μέχρι τα τέλη Μαΐου.
- Τα ανοίγματα των κοτετσιών να καλύπτονται με σίτα, δίχτυα για να αποκλείεται η επαφή οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά
- Να διατηρείτε χωριστά τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες που τυχόν υπάρχουν στις εκμεταλλεύσεις σας από τα άλλα είδη πουλερικών.
- Να περιορίσετε τις μετακινήσεις πουλερικών, άλλων πτηνών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων σας.
- Να προστατεύετε τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών (εάν υπάρχουν), καθώς και τα συστήματα παροχής τροφής και νερού από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και άλλων ζώων. Ειδικότερα, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού, όταν αυτό προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά.
- Να απολυμαίνετε τα εισερχόμενα και εξερχόμενα αυτοκίνητα στις εισόδους των εκμεταλλεύσεων σας και να τοποθετήσετε λεκάνες απολύμανσης στις εισόδους των κτηρίων με απολυμαντικό υγρό.
- Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι , ώστε να μην υπάρχουν σπόροι που προσελκύουν τα άγρια πτηνά
- Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση
- Να παρατηρείτε καθημερινά τις ακόλουθες παραμέτρους:
– Πτώση της ημερήσιας κατανάλωσης τροφής και νερού.
– Πτώση της ημερήσιας παραγωγής αυγών.
– Υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
– Τυχόν κλινικά συμπτώματα (αναπνευστικά, διάρροιες κλπ), ή μετά θάνατον αλλοιώσεις που παραπέμπουν σε Γρίπη των πτηνών.
- Να αναφέρετε άμεσα στις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές οποιαδήποτε μεταβολή στις παραπάνω παραμέτρους.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι η Υπηρεσία μας, είναι στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση και βοήθεια που πιθανόν χρειαστείτε.