Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής
Με εισιτήρια ως και 2000 ευρώ και ισραηλινά διαβατήρια, δημοφιλή στις πλούσιες τάξεις, οι Ρώσοι που έρχονται στη βόρεια Ελλάδα μεμονωμένα ή μέσω τρίτων χωρών. Η δύσκολη τουριστική χρονιά λόγω πολέμου στην Ουκρανία αφήνει διπλά εκτεθειμένη τη Χαλκιδική, καθώς οι Ρώσοι στο νομό διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία, ενώ η απουσία τους είναι αισθητή στον επαγγελματικό κόσμο.
Το μεγάλο πλήγμα της απουσίας Ρώσων τουριστών στη Χαλκιδική δέχεται η Κασσάνδρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, οι Ρώσοι τουρίστες ανέρχονται μόλις στο 5% του συνόλου των τουριστών, πληρώνουν «χρυσή» τη βίζα και φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης ή Βελιγραδίου με κόστος εισιτηρίων ως και 2000 ευρώ. Από την πλευρά των ξενοδοχείων σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, μεγάλη μερίδα του κλάδου στράφηκε γρήγορα σε νέες αγορές όταν κατέρρευσε η Μουζενίδης Travel. Έτσι, λίγα ξενοδοχεία βρέθηκαν σε αδιέξοδο όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, και αυτά ήταν όσα δούλευαν αποκλειστικά με Ρώσους πελάτες.
Στα ακίνητα, μεγάλη κερδισμένη είναι η Τουρκία όπου οι αγοροπωλησίες με Ρώσους αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σε αντίθεση, οι Ρώσοι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Χαλκιδική βρέθηκαν σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να εκτελέσουν και τις πιο απλές συναλλαγές για το κόστος συντήρησης της ιδιοκτησίας τους. «Υπερπολυτελείς βίλες στην Κασσάνδρα βρέθηκαν στον «αέρα» και μεταφέρθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο τα ποσά που ζητούνται, (μέχρι και 150.000 ευρώ τον μήνα) καθιστούν απλησίαστες τις ιδιοκτησίες των Ρώσων. Αντίστοιχα, καθίζηση σημειώνεται στην ενοικίαση ακριβών τουριστικών ακινήτων, όπου οι Ρώσοι ήταν αποκλειστικοί πελάτες», δηλώνει, η κα. Σοφία Κεχαγιά, από το Open Estate MEΣITIKO APXITEKTONIKO ΓPAΦEIO KEXAΓIA ΣOΦIA & ΣAPIA MIPIAN. Στην Κασσάνδρα, όπως η ίδια επισημαίνει, εκτός των καταλυμάτων, οι Ρώσοι λείπουν και από τα εμπορικά καταστήματα, και εστιατόρια όπου έκαναν μεγάλη κατανάλωση.
Στην προ του Άθω περιοχή υπάρχουν λίγοι Ουκρανοί τουρίστες. Ρώσοι επισκέπτες εμφανίζονται μεμονωμένα, όπως λέει ο Φώτης Ροδοκαλάκης, από το AthosSeaCruises. «Υπήρξαν Ουκρανικά γκρουπ που φάνηκαν να μην επηρεάζονται από τον πόλεμο. Γενικά όμως χάνουμε σχεδόν 60 πτήσεις τσάρτερ σε εβδομαδιαία βάση και από Ρώσους και από Ουκρανούς», τονίζει.
Στην Ουρανούπολη οι επισκέπτες είναι δυτικοευρωπαίοι και Βαλκάνιοι φέτος, λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Λεμονιάδης και επισημαίνει πως «αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χρονιά θα ήταν σαφώς καλύτερη από την περσινή».
«Δουλεύομε με Άγγλους και Γερμανούς εκτός των Βαλκάνιων, ενώ υπάρχει και μικρή εισροή Ουκρανών αλλά και Μολδαβών. Από Ρώσους φέτος… είδα ένα αυτοκίνητο μέχρι στιγμής», δηλώνει χαρακτηριστικά στη ΜτΚ και ο Θωμάς Ασλανίδης που είναι μέλος της Αριστοτελικής Σύμπραξης.