Σοβαρά τραυματισμένος αλλά ζωντανός και έτοιμος να ριχτεί και πάλι στη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού είναι ο τουριστικός κλάδος της χώρας με την προώθηση της πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Κομισιόν να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για δυναμικό comeback. Την ίδια στιγμή, οι διμερείς συμφωνίες που είναι πιθανό να συνάψει η Ελλάδα, για την διευκόλυνση της άφιξης τουριστών, με το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία, σκανδιναβικές και βαλκανικές χώρες αποτελούν πρόσθετο όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Με τον τουριστικό κλάδο και τις συναφείς με αυτόν δραστηριότητες να συνεισφέρουν περίπου 30% στο ΑΕΠ, η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε αναπτυξιακή ρότα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το… ξύπνημα του κοιμώμενου γίγαντα της ελληνικής οικονομίας. Στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται πως φέτος δύναται να καλυφθεί το 60% του χαμένου τζίρου του 2019 (έσοδα περίπου 9,5 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ δύο χρόνια πριν).
Οι τουριστικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική δεινοπάθησαν την περσινή εφιαλτική χρονιά με τους επαγγελματίες να ελπίζουν σε μία νέα αρχή, έχοντας ως σύμμαχο και το εμβόλιο, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι.