Ανοιχτοί θα είναι και φέτος οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαλκιδικής, σε ένα τριήμερο για την Πανσέληνο του Αυγούστου, στις 17, 18 και 19 του μήνα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει για άλλη μια χρονιά  τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη Χαλκιδική, το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τους χώρους αρχαιολογικού και γενικότερα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ως εξής:

  • Στις 17 Αυγούστου στα Αρχαία Στάγειρα, στην Ολυμπιάδα Δήμου Αριστοτέλη, θα δοθεί η συναυλία των Aller-retour στις 20:30 το βράδυ.  Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τις 24:00. Η εκδήλωση γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Στις 19 Αυγούστου:

  • Το σπήλαιο Πετραλώνων θα παραμείνει ανοικτό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 20.00 έως τις 24.00, υπό την ευθύνη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.
  • Στα Αρχαία Στάγειρα  ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για νυχτερινή περιήγηση από τις 20:00 έως τις 24:00.
  • Στην Αρχαία Άκανθο  (Ιερισός Δήμου Αριστοτέλη) θα διοργανωθεί Μουσική βραδιά στη θέση «Αροβίγλι», στις 20:30 το βράδυ.  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τις 24:00. Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού.
  • Στο Ιερό Άμμωνος Διός  (Καλλιθέα Δήμου Κασσάνδρας)  διοργανώνονται οι “Πανσέληνες βραδιές” με χορό και φλάουτο. Το μουσικοχορευτικό δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στη διαδρομή περιήγησης του αρχαιολογικού χώρου του ιερού του Άμμωνος Διός από τις 21:30 έως τις 22:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τις 24:00. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας (Κ.Ε.ΔΗ.Κ).
  • Στην Αρχαία Όλυνθο (Όλυνθος Δήμου Πολυγύρου) θα φιλοξενηθεί Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκι από την αγαπημένη ορχήστρα των «Μοντάζ» στον αρχαιολογικό της αρχαίας Ολύνθου. Ώρα έναρξης στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20:00 έως τις 24:00. Η εκδήλως γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου.

πλήρης μὲν ἐφαίνετ᾽ ἀ σελάννα

…η Σελήνη  άστραφτε ολόγεμη…

Σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.