Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται στις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων Χαλκιδικής όπως και στην Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής. Ειδικότερα στην ΠΕΧ, το αρμόδιο τμήμα καλείται να αντεπεξέλθει σε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς με τρία μόνο άτομα στο προσωπικό. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να λάβει υπ’ όψιν στοιχεία όπως για τη Ν. Προποντίδα, όπου η οικοδομική δραστηριότητα το 2020 άγγιξε σε αριθμό τις 188 οικοδομικές άδειες και 332 μικρής κλίμακας, ενώ το έτος 2021 οι οικοδομικές άδειες έφτασαν σε αριθμό τις 233 με τις άδειες μικρής κλίμακας να εκτοξεύονται στις 534.

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Χλιούμης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χαλκιδικής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η έλλειψη προσωπικού στις ΥΔΟΜ γίνεται αισθητή σε κάθε δήμο. «Πρόσφατα είχαμε τον κίνδυνο να διακοπεί κάθε δραστηριότητα στον δήμο Κασσάνδρας, που υποστηριζόταν από τη Ν. Προποντίδα αφού δεν διέθετε ΥΔΟΜ η Κασσάνδρα. Χρειάστηκε να υπάρξει απόφαση που αναθέτει τις εργασίες της Κασσάνδρας, για όσο χρόνο απαιτείται, στη Ν. Προποντίδα μέχρι να δοθεί λύση με την πολεοδομία Κασσάνδρας», τονίζει ο κ. Χλιούμης.

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΕΣ σχετικά με την Οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμος Ν. Προποντίδας θα έπρεπε να τύχει ενίσχυσης προσωπικού, καθώς ρητά η εγκύκλιος ανάφερε ότι «εξειδικεύεται η ενίσχυση των δήμων που λειτουργούν Υ.ΔΟΜ και παρέχουν διοικητική υποστήριξη σε άλλο δήμο, με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με τριετή πρόβλεψη».

 

Σοβαρό κενό στον Αριστοτέλη

Στον δήμο Αριστοτέλη η παύση καθηκόντων του προϊσταμένου Τμήματος Πολεοδομίας που «πάγωσε» σειρά έργων και εργασιών ευθύνης της εν λόγω ΥΔΟΜ, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στο ήδη υποστελεχωμένο τμήμα.

Όπως αναφέρουν οι μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και έχουν κοινοποιήσει κατεπείγον έγγραφό τους προς τον δήμο, η αντικατάσταση της θέσης από αναπληρωτή προϊστάμενο κρίνεται αναγκαία.

‘Όπως επισημαίνεται επίσης κάθε προϊστάμενος έχει στη διάθεσή του από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, συγκεκριμένους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και διαχείρισης αιτήσεων του οικείου δήμου. Οι αιτήσεις που κατατίθενται αποκλειστικά ηλεκτρονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία τύχη, καθώς κανένας από το υπάρχον προσωπικό δεν έχει στη διάθεσή του κωδικούς. Συνέπεια είναι να κινδυνεύουν να χαθούν οι ελάχιστες προθεσμίες που θέτει ο νόμος για την ολοκλήρωση σειράς πράξεων. Οι δε ιδιώτες μηχανικοί έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες καθυστερήσεις στο έργο τους, όπως επεσήμαναν και στην έγγραφη επιστολή τους προς τον δήμο.

Επιγραμματικά το κενό που αφήνει ως τώρα η εξέλιξη στην υπηρεσία έχει τις εξής επιπτώσεις:

  • Αδυναμία χορήγησης επικυρωμένων φωτοαντιγράφων από φακέλους οικοδομικών αδειών για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων δικαιοπραξιών αγοραπωλησιών
  • Αδυναμία ορισμού ελεγκτών δόμησης για ολοκλήρωση κατασκευών που βρίσκονται σε εξέλιξη
  • Αδυναμία έκδοσης οικοδομικών αδειών Νομιμοποιήσεις για παύση καταλογισθέντων προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών
  • Αδυναμία έκδοσης πιστοποιητικών ελέγχου κατασκευών προαπαιτούμενων για ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ καταβολής επιδοτήσεων και λειτουργίας των σχετικών τουριστικών επιχειρήσεων
  • Αδυναμία έκδοσης οικοδομικών αδειών που αφορούν νέες επενδύσεις για την περιοχή
  • Αδυναμία εκτέλεσης πάσης φύσεως αυτοψιών
  • Αδυναμία διαχείρισης καταγγελιών αυθαιρέτων κατασκευών

Επιπλέον οι μηχανικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τον δήμο καθώς ενδέχεται ο δήμος να καταστεί υπερήμερος στις υποχρεώσεις του απέναντι σε ιδιώτες κάτι που μπορεί να επισύρει κατάθεση αγωγών για διαφυγόντα κέρδη.

Οι μηχανικοί ζητούν την επίλυση του προβλήματος με διοικητική ή νομική λύση, εξέλιξη που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή όπως τόνισε ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος. Ο ίδιος εξέδωσε απόφαση με την οποία η θέση της προϊσταμένης αρχής της ΥΔΟΜ καλύπτεται από δόκιμη υπάλληλο που μόλις έφτασε στην υπηρεσία. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στους κόλπους των μηχανικών, επικρατεί ανησυχία για την διεκπεραίωση υποθέσεων που χρήζουν εμπειρίας και τριβής με το αντικείμενο.

Ο δε πρόεδρος της ΝΕ Χαλκιδικής του ΤΕΕ, κ. Χλιούμης απαντά ότι πρόκειται για την πιο ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα στιγμή, που θα βοηθήσει ώστε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις στις άδειες και στα έργα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Βαλιάνο, είχε ζητηθεί η βοήθεια των δήμων Πολυγύρου, Ν. Προποντίδας και Θέρμης, αλλά πρόκειται για ήδη επιβαρυμένες υπηρεσίες που αρνήθηκαν να αναλάβουν έστω και μόνο τις οικοδομικές άδειες. «Η δόκιμη υπάλληλος με τη βοήθεια τριών μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας που θα ασκούν παράλληλα καθήκοντα θα μπορέσουν να τρέξουν τις επείγουσες εργασίες μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Μια τελευταία λύση εξετάζεται στο πλαίσιο συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Χαλκιδικής που μπορεί μέσω προγραμματικής σύμβασης να παρέχει επικουρικά δύο μηχανικούς στην ΥΔΟΜ Αριστοτέλη.