Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 43χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για εμπρησμό στο Κρυονέρι, προσποιούμενος τον εθελοντή.

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο κατηγορούμενος οδηγείται στη φυλακή για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, ο 43χρονος εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, στη θέση Μαντρί Κρυονερίου να κινείται σε αδιάβατη για τους πολίτες περιοχή, με ένα δίκυκλο, το οποίο δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας.

Οι εθελοντές τον θεώρησαν ύποπτο γιατί κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, περίπου 50 μέτρα από το σημείο που τον σταμάτησαν, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες και συγκεκριμένα εκδηλώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσε να πεταχτεί κάποια καύτρα, γιατί φυσούσε αντίθετα.

Οι εθελοντές τον υπέδειξαν σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, που περιπολούσαν στην περιοχή, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Κρατική Ασφάλεια.

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε επίσης ο άνδρας που φέρεται να προέβη σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία μέσα στο άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη.

Στη φυλακή οδηγήθηκε και η γυναίκα που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως την ώρα που φέρεται να επιχειρούσε να βάλει φωτιά, αν και η κατηγορία που αντιμετώπιζε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών χωρίς αναστολή.

Πάνω από 930.000 στρέμματα η καμένη έκταση στην Ελλάδα φέτος

Ξεπερνά τα 930.000 στρέμματα η καμένη έκταση στην Ελλάδα φέτος. Συνολικά, μέχρι την Κυριακή 8 Αυγούστου, είχαν καεί 933.680 στρέμματα, έκταση αυξημένη κατά 336% έναντι του μέσου όρου 2002-2020, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο – μετά από την Τουρκία και την Ιταλία- σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος και δεύτερη – μετά την Κύπρο – όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Η Τουρκία είναι η «πρωταθλήτρια» φέτος με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020) και ακολουθεί η Ιταλία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Μετά την τρίτη Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%).

Πηγή: meteo.gr

Η ανάλυση αυτή βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Γενικά η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με το meteo, ότι «δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».

Πηγή: cnn.gr