Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της προϊστορίας στη Μεσόγειο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ εντόπισαν, στον βυθό κοντά στη δυτική ακτή της Κόρτσουλα στην Κροατία, έναν αρχαίο δρόμο ηλικίας περίπου 7.000 ετών. Ο δρόμος αυτός, πλάτους τεσσάρων μέτρων, φαίνεται πως συνέδεε το νησί με έναν βυθισμένο νεολιθικό οικισμό, ο οποίος κατοικούνταν γύρω στο 4.900 π.Χ. από κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες.
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή Soline. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε από δορυφορικές εικόνες περίεργες γεωμετρικές δομές στον βυθό, γεγονός που κίνησε την περιέργεια του αρχαιολόγου Mate Parica, ο οποίος και ηγήθηκε της αποστολής.
Ο Parica, μαζί με τους συναδέλφους του, καταδύθηκε στην περιοχή, όπου βρέθηκαν μπροστά σε εντυπωσιακά κατάλοιπα τοίχων ενός αρχαίου οικισμού. Φάνηκε πως ο οικισμός αυτός, πιθανότατα τεχνητά δημιουργημένος, ήταν συνδεδεμένος με το κύριο νησί μέσω μιας στενής λωρίδας γης – του δρόμου που τώρα ήρθε ξανά στο φως.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ:
«Κάτω από τα στρώματα θαλάσσιας λάσπης, εντοπίστηκε ένας δρόμος που συνέδεε τον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του πολιτισμού Hvar με την ακτή της Κόρτσουλα. Πρόκειται για προσεκτικά τοποθετημένες πέτρινες πλάκες, που σχημάτιζαν μια οδική αρτηρία μήκους τεσσάρων μέτρων.»
Η χρονολόγηση βασίστηκε σε διατηρημένα ξύλινα ευρήματα που συλλέχθηκαν κατά την πρόσφατη αποστολή και έδειξε ότι ο οικισμός χρονολογείται περίπου στο 4.900 π.Χ. «Άνθρωποι περπατούσαν σε αυτόν τον δρόμο σχεδόν πριν από 7.000 χρόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Όπως εξήγησε ο Parica σε δηλώσεις του στο Reuters, η περιοχή έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της φυσικής της προστασίας:
«Το τυχερό είναι ότι αυτή η περιοχή, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Μεσογείου, είναι προστατευμένη από μεγάλα κύματα, χάρη στα γύρω νησιά. Αυτό σίγουρα συνέβαλε στη διατήρηση του χώρου από φυσικές καταστροφές.»
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την προϊστορική ζωή στην περιοχή και να αναδείξει τη σημασία της Μεσογείου ως κοιτίδας πρώιμων ανθρώπινων πολιτισμών.