Το επενδυτικό έργο «ΦΙΛΕΛΙΑ–Ανάπτυξη βρώσιμης ελιάς, φιλική προς τη μειωμένη σε αλάτι διατροφή», περιλαμβάνει τη διεξαγωγή βιομηχανικής έρευνας με στόχο την ανάπτυξη και επιτυχή παραγωγή και τυποποίηση πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου ποικιλίας «Χαλκιδική» και «Χονδρολιά Χαλκιδικής» μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο.

 

Το έργο αυτό αναδεικνύει τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας Χούτας – Μάρδας Επεξεργασία και Εμπορία Ελαιών ΑΕ και ακαδημαϊκών φορέων, υποδεικνύοντας τη σημασία της καινοτομίας και της έρευνας στον τομέα των τροφίμων. Η επιλογή της περιφέρειας να στηρίξει οικονομικά το έργο δείχνει τη δέσμευσή της στην ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων που μπορούν να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

Η συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, το Εργαστήριο Βιοχημείας και το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ ενισχύει την επιστημονική βάση του έργου, εξασφαλίζοντας ότι το τελικό προϊόν θα πληροί υψηλά ποιοτικά και διατροφικά πρότυπα.

Η εστίαση στη μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένων των σύγχρονων διατροφικών προκλήσεων και των συνδέσεων που έχουν γίνει μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου και προβλημάτων υγείας. Με την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος, η Χούτας – Μάρδας Επεξεργασία και Εμπορία Ελαιών ΑΕ όχι μόνο θα συμβάλει στην υγιεινή διατροφή, αλλά και θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής της στην αγορά.

Η ελιά, ένα πολύτιμο αγαθό της ελληνικής γης, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία ενώ τυγχάνει σημαντικής και ευρείας αναγνώρισης παγκοσμίως. Η φύση του προϊόντος προϋποθέτει την εκπίκρανση, τη ζύμωσή καθώς και τη συσκευασία / αποθήκευσή του σε διάλυμα υψηλής περιεκτικότητας σε άλμη με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι ιδιαίτερα αλμυρό και ακατάλληλο για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Επιπροσθέτως, οι διατροφικές τάσεις και οι ιατρικές συστάσεις περιλαμβάνουν τη σημαντική μείωση της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ποσότητας αλατιού μέσα από την τροφή ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού.

Η παρούσα βιομηχανική έρευνα, περιλαμβάνει την πραγματοποίηση στοχευμένων τεχνολογικών παρεμβάσεων κατά κύριο λόγο στην παραδοσιακή μέθοδο μεταποίησης της πράσινης ελιάς με τη χρήση άλμης μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας και κατά δεύτερο λόγο στην αποθήκευση και συσκευασία του τελικού προϊόντος έτσι ώστε να διατηρείται το χαρακτηριστικό μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας. Η επιλογή της βέλτιστης τεχνικής ζύμωσης εφαρμόστηκε πιλοτικά σε βιομηχανική κλίμακα με σκοπό να δημιουργηθεί η τεχνολογική ωριμότητα για την ανάπτυξη του νέου προϊόντος και την εμπορευματοποίησή του.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και την διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας / βιωσιμότητας για τον εντοπισμό κινδύνων και ευκαιριών από την εισαγωγή του νέου προϊόντος επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας στην αγορά. Το Έργο υλοποιήθηκε από την επιχείρησηΧΟΥΤΑΣ –ΜΑΡΔΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με 3 εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήτοι το «Εργαστήριο Χημείας καιΤεχνολογίας Τροφίμων», το «Εργαστήριο Βιοχημείας» και το«Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Ανάπτυξης».

Το έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της Δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2014-2020.

Επικεφαλής Δικαιούχος:

ΧΟΥΤΑΣ – ΜΑΡΔΑΣ Α.Ε.

Συν-δικαιούχοι:

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας ΑΠΘ  Μαντζουρίδου Φανή Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Εργαστήριο Βιοχημείας Τμήμα Χημείας ΑΠΘ  Παπή Ρηγίνη Επίκουρη Καθηγήτρια

Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ Μιχαηλίδης, Αναστάσιος Καθηγητής

στη Δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020»