Η περίφημη short list για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ έχει μετατραπεί σε ένα χαρτάκι που περιλαμβάνει ένα πρόσωπο. Αυτό είναι το συμπέρασμα των τελευταίων ωρών σε ότι αφορά στην απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον διάδοχο του Μαργαρίτη Σχοινά, όπου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ένας άλλος Θεσσαλονικιός θα πάρει τη θέση του.

Οι πιο φρέσκες ενδείξεις προήλθαν κατά τη χτεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρώντας από το κιόσκι της Προεδρίας, μετά την περίπου εικοσάλεπτη συζήτηση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο, αποκάλυψε συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ότι η χώρα τελικά θα προτείνει, όπως και πολλές άλλες χώρες, ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και όχι δύο, έναν άνδρα και μια γυναίκα, όπως θα ήθελε η κυρία Φον ντερ Λάιεν και όπως η ίδια είχε τονίσει μετά την επανεκλογή της.

«Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του. Φυσικά δεν αποκάλυψε το πρόσωπο, αλλά όλα συγκλίνουν στο ότι αυτός θα είναι ο σημερινός περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας.

Όσο για τις σχετικές ανακοινώσεις, αυτές αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, μιας και ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για το Παρίσι, όπου θα δώσει το παρών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και θα παρακολουθήσει και ορισμένα αγωνίσματα.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν χτες στο Προεδρικό αλλά απέφυγε όπως ήταν λογικό τα σχόλια, ενώ εκεί ήταν και ο νυν Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς που κάποια στιγμή εθεάθη να συμμετέχει σε πηγαδάκι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Όσο για το χαρτοφυλάκιο αυτό που έχει τονίσει ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Politico» είναι ότι θα ήθελε «ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ». Οι επιλογές είναι αρκετές, ανάλογα και με το «χρηματοδικό πακέτο» που θα συνδυάζεται με κάθε χαρτοφυλάκιο, ενώ ο πρωθυπουργός θέλει να συνδέεται και με μια ισχυρή Γενική Διεύθυνση.

Εν αναμονή, λοιπόν των σχετικών ανακοινώσεων, από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. φον ντερ Λάιεν.