Την προσεχή Τετάρτη, στις 28 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση της Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση η έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επι της έκθεσης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στα γενικά συμπεράσματα της η επιτροπή LIBE, ασκεί κριτική στην Κομισιόν ότι «μερικές φορές καταλήγει να είναι υπερβολικά διπλωματική και ανακριβής όταν εντοπίζει προβλήματα κράτους δικαίου στα κράτη μέλη» ενώ σημειώνει «με λύπη» ότι «ο τεχνητός ίσος αριθμός συμπερασμάτων και συστάσεων ανά κράτος μέλος κρύβει τις πολύ πραγματικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών» και συστήνει «να γίνεται διάκριση μεταξύ συστημικών και μεμονωμένων παραβιάσεων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευτελισμού των πιο σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου».
Ανησυχία για την ανεξαρτησία των «ανεξάρτητων αρχών»
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, η επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής σημειώνει ότι ανήκει στις χώρες εκείνες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές συστάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής ανεξαρτησίας και της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.
Σημειώνει, επίσης, «με πολύ μεγάλη ανησυχία» ότι «ανεξάρτητες αρχές όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση για τη έρευνα τους για την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης», κάνοντας και ειδική αναφορά στην «βιαστική αλλαγή» των μελών της ΑΔΑΕ «εξαιτίας, από ότι φαίνεται, της απόφασης που θα λάμβανε να επιβάλλει πρόστιμο στην ΕΥΠ». Η έκθεση αναφέρεται επίσης και στις «στρατηγικές αγωγές» (SLAPP) εις βάρος δημοσιογράφων που ερεύνησαν την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα.
«Οι παρακολουθήσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία της ΕΕ»
Αυτές δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές αναφορές που γίνεται στην υπόθεση και τα απόνερα της, καθώς απασχολεί μεγάλο μέρος της έκθεσης που θα τεθεί υπόψιν της Ολομέλειας την Τετάρτη.
Η LIBE καλεί την Κομισιόν να λάβει υπόψιν της την έρευνα και τις συστάσεις της που έκανε η ειδική εξεταστικής επιτροπής PEGA για τη χρήση των παράνομων spyware στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία. Τονίζοντας ότι, ως σήμερα, από καμία εθνική αρχή των παραπάνω χωρών δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών στόχων.
Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Κομισιόν «να αξιολογήσει την εκπλήρωση των ειδικών προϋποθέσεων για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία» που ορίστηκαν από την εξεταστική επιτροπή, επισημαίνει ότι «σε καμία από τις πολλές περιπτώσεις κατάχρησης spyware κατά δημοσιογράφων, ακτιβιστών, πολιτικών, δικηγόρων και άλλων πολιτικών στόχων, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «σε αντίθεση με την υπόθεση της Κομισιόν, πολλές εθνικές αρχές δεν είναι ούτε πρόθυμες ούτε σε θέση να επιλύσουν το θέμα, αφήνοντας τα θύματα χωρίς αποτελεσματική ένδικη προστασία και απροστάτευτη τη δημοκρατία».
Επισημαίνει δε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της ατιμωρησίας της κατάχρησης spyware στους δημοσιογράφους και τις πηγές τους» και υπογραμμίζει ότι «η παράνομη χρήση spyware από τις εθνικές κυβερνήσεις επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την ακεραιότητα της λήψης αποφάσεων, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατία της ΕΕ και υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και νομική ευθύνη του κλάδου παρακολούθησης».
in.gr