Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες με την τουρκική πλευρά. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια χρονιά μεγάλης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφετηρία τα γεγονότα στον Έβρο και κατόπιν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός κράτησε σθεναρή στάση στον Έβρο, αναδεικνύοντας ήδη από τότε την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς. Το ίδιο έκανε και πέτυχε με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο και μετά, πετυχαίνοντας να συνδέσει την συμπεριφορά της Τουρκίας – με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – με την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας, υπό όρους και προϋποθέσεις. Και επιδιώκει πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά και πεδία συνεργασίας. Η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες. Όμως, όταν συνομιλούμε διεθνώς – και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία – προβάλλουμε τις θέσεις μας.
Αυτό έγινε και στην Άγκυρα, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προέβαλε τις ελληνικές θέσεις. Μια μέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε εκτενή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών ενόψει των συνομιλιών του στην Άγκυρα, ενώ την Παρασκευή ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Οι τουρκικές θέσεις είναι επίσης γνωστές. Αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών κι ενός φάσματος συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εμπέδωση θετικού κλίματος. Η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά πρότεινε ακόμη οκτώ σημεία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα. Σύνδεσμος του κ. Φρακογιάννη από την πλευρά της Τουρκίας ορίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, ενώ σύντομα θα υπάρξουν σχετικές follow up συναντήσεις.
Ο κ. Τσαβούσογλου έχει προσκληθεί να επισκεφθεί την Ελλάδα. Εφόσον η αποκλιμάκωση παγιωθεί και δεν υπάρξουν εντάσεις, θα μπορούσε, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ