Στη Χαλκιδική αν είστε φυσιολάτρες και θέλετε να αποκτήσετε νέες οικο-εμπειρίες τότε πίσω από το ξενοδοχείο «Sani beach», ακολουθώντας τη διαδρομή που ξεκινάει από τη Νέα Φώκαια, είναι ένας σπουδαίος προορισμός για εσάς ο υδροβιότοπος των δυο λιμνών.
Αυτή η καταπράσινη περιοχή, του «Ευρωπαϊκού δικτύου Natura» μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος, είναι ένα μαγικό μέρος εκπληκτικής ομορφιάς, γεμάτη πεύκα και άλλα δένδρα. Αν είστε λάτρεις της παρατήρησης πουλιών φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας κιάλια.
Οι λίμνες Γεράνι και Σταυρονικήτα φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών (πάνω από 200), όπως τα διάσημα Φλαμίνγκο. Κάποια από αυτά τα είδη θεωρούνται σπάνια και προστατευόμενα.
Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στον υδροβιότοπο της Σάνη περιλαμβάνουν την πεζοπορία, την ποδηλασία, την επίσκεψη σε τοπικές φάρμες ή τη συμμετοχή στα event “Eco days”.
Παράλληλα, διοργανώνονται εκδρομές πεζοπορίας ή με ποδήλατο, για παρατήρηση πουλιών.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει ένα περίπτερο στη μαρίνα του Σάνη, όπου προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος και μια διαδραστική εμπειρία, βασισμένη στους ήχους των πουλιών και περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά.
Η περιοχή του υδροβιότοπου της Σάνη θεωρείται προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura για την Προστασία της Φυσικής Ομορφιάς.
Αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο στη Χαλκιδική. Μπορείτε να το επισκεφθείτε μόνοι σας ή να λάβετε μέρος σε κάποια οργανωμένη εκδρομή.
Ο υγρότοπος της Σάνη φιλοξενεί 214 είδη.είδη από όλες τις κατηγορίες των πουλιών, πιο συγκεκριμένα 24 είδη ημερόβιων και νυκτόβιων αρπακτικών, 28 είδη υδρόβιων (πάπιες, χήνες κα), 17 είδη ερωδιόμορφων (ερωδιοί, κορμοράνοι, πελεκάνοι), 30 είδη παρυδάτιων, 11 είδη γλαρόμορφων (γλάροι και γλαρόνια), τέσσερα είδη θαλασσοπουλιών και 100 είδη που ανήκουν στα στρουθιόμορφα.
Η παρουσία σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας της χώρας μας στους υγροτόπους της Σάνης κρίνεται υψηλή. Τα είδη που εντάσσονται στο πρόσφατα αναθεωρημένο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας είναι 67 ή το 31% του συνόλου των ειδών.
Από αυτά τέσσερα είδη χαρακτηρίζονται ως κρισίμως κινδυνεύοντα (CR) και είναι η Χαλκόκοτα, η Σταχτόχηνα, ο Τσίφτης και ο Λιβαδόκιρκος, ενώ επτά είδη χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντα (EN) και είναι ο Ήταυρος, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Μαυροπελαργός, ο Στικταετός, ο Μαυροκέφαλος γλάρος, το Μουστακογλάρονο και το Μαυρογλάρονο και τέλος στην κατηγορία των τρωτών (VU) εντάσσονται συνολικά 23 είδη ή το 11% του συνόλου των ειδών.
Συνολικά στις τρείς σημαντικότερες κατηγορίες του Κόκκινου Βιβλίου εντάσσονται 34 είδη ή το 16% του συνόλου των ειδών της ορνιθοπανίδας της Σάνης. Παράλληλα 93 είδη εντάσσονται στις τρείς σημαντικότερες κατηγορίες προστασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (SPEC) σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Birdlife International. Με την βοήθεια των ειδικών θα μεριμνήσουμε για την υλοποίηση προγραμμάτων που αποσκοπούν στην προστασία της πολύτιμης αυτής βιοποικιλότητας.
Στην επόμενη επίσκεψη σας στην περιοχή, μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές στους υγροτόπους για να παρατηρείστε και εσείς τα πουλιά, όπως οι μελετητές μας. Ενδημικοί πληθυσμοί, μεταναστευτικά πουλιά, θαλασσοπούλια, στρουθιόμορφα, αρπακτικά, μια εκπληκτική φτερωτή ζωή θα αποκαλυφτεί μπροστά σας, ελεύθερη σαν τον άνεμο, πλούσια σαν τη ζωή.