Η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.που συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα .
Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να φέρει πρόταση για κατάργηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. «Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου» ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.
Τριμερή συνάντηση με Άνγκελα Μέρκελ και Ζαντ-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.
Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. με τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να μυρίζει μπαρούτι και τον Έλληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται αποφασισμένος να απαντήσει στις προκλήσεις.
«Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ 3 αναφερόμενος στη συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Χαρακτήρισε «πολύ δυσάρεστο» το γεγονός πως «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουμε όλοι οι υπόλοιποι μπροστά» και πως «δεν μπορεί να γίνει δεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα της συνόδου οτιδήποτε παραπέμπει σε μη αποδοχή του ισότιμου καταμερισμού με τις ποσοστώσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ε.Ε.».
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε άστοχη, άκαιρη και άσκοπη την παρέμβαση Τουσκ και εκτίμησε πως δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από τη σύνοδο κορυφής.
Προηγήθηκε οργισμένη αντίδραση του επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή» την πρόταση Τουσκ και επεσήμανε πως «δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο».
Την Τετάρτη, η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν ήρθε μέσω του αντιπροέδρου της, Φρανς Τίμερμανς.
«Η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της Ε.Ε. Διαφωνώ ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων που επελέγη στη φάση της κρίσης ήταν αναποτελεσματική. Περισσότερα από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Όλα τα εργαλεία χρειάζονται, αλλιώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά και στην ενιαία αγορά», δήλωσε σήμερα ο Τίμερμανς, συντασσόμενος με τη θέση Αβραμόπουλου.
Σημείωσε, επίσης, ότι για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κάνει τις προτάσεις τους και το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Συμβουλίου για να βρεθεί συμφωνία. Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο τρόπος με τον οποίο συνθήκες ορίζουν τη λειτουργία των νομοθετών είναι σαφής.
«Είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση. Μόνο μία λύση για το Δουβλίνο μπορεί να δώσει λύση και στη Σένγκεν. Δεν μπορούν περιορισμένες χώρες να φέρουν στον ώμο τους το βάρος αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Όχι» και από ευρωβουλευτές
Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν και ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.
Εκ μέρους των Πρασίνων η Σκα Κέλερ επισήμανε ότι η επιστολή Τουσκ υπονομεύει τις προοπτικές μιας πολιτικής για τους πρόσφυγες που βασίζεται στην αλληλεγγύη στην Ευρώπη.
«Είναι απαράδεκτο να ενισχύει αντιδραστικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Χωρίς δίκαιη ανακατανομή προσφύγων, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου θα είναι ευάλωτη σε κρίσεις», τόνισε επίσης.
«Πραγματικά σοκαρίστηκα χθες από το έγγραφο Τουσκ», δήλωσε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, σημειώνοντας ότι «η λύση μπορεί να έλθει μόνο από την Ε.Ε. Δεν υπάρχει λύση χωρίς αυτήν».
Στη συνέχεια έβαλε κατά του Τουσκ λέγοντας ότι «υπονομεύει» την ευρωπαϊκή προσέγγιση για την οποία έχουν εργαστεί Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο.
Για τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, το έγγραφο Τουσκ είναι «απαράδεκτο, προκλητικό και αντιευρωπαϊκό» και όταν το διάβασε, νόμιζε ότι το υπογράφει «ο κύριος Κατσίνσκι ή ο κύριος Όρμπαν, όχι ο πρόεδρος του Συμβουλίου».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να επιβραβευτούν οι χώρες που δεν τήρησαν ποτέ τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων του 2015. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να νομιμοποιήσουμε αλλά και να κανονικοποιήσουμε τα “τείχη” που ύψωσαν».
Κτίριο «EUROPA», Βρυξέλλες Dreamstime
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου
12.00: Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES.
14:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν , αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ένωσης.
15:00: Συμμετοχή στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Κοινωνική Ευρώπη.
19.00: Δείπνο εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα: Μετανάστευση, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, Ουκρανία και Ιεροσόλυμα.
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
9.00: Πρόγευμα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.
10:30: Τετραμερής συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.
11.00: Συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit
► Τη ριζική διαφωνία του με τις δηλώσεις Τουσκ αναμένεται να εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.