Τους άξονες για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας στην Δυτική Αττική μετά τις καταστροφές και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις εργασίες του 8ου περιφερειακού συνεδρίου. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός τα συνέδρια της Αττικής (για το ανατολικό και το δυτικό τμήμα) στον αρχικό σχεδιασμό θα πραγματοποιούνταν τελευταία αλλά λόγω των συνθηκών άλλαξε η σειρά.
Σε εξαγγελτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προκύπτει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Είπε επίσης πως η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής της Ελευσίνας προχωρά στην απόδοση ελεύθερων χώρων σε δημόσια χρήση, με την παράδοση του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας στην πόλη.
«Έχουμε χρέος να βρισκόμαστε εδώ απέναντι στα θύματα της πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής και τις οικογένειές τους, στους ανθρώπους που έχασαν σπίτια κι επιχειρήσεις
Να μην αισθάνονται ότι κατοικούν στην πίσω αυλή της Αττικής, ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στο θέμα των ευθυνών για την τραγωδία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε καταρχάς στις ευθύνες των διοικήσεων και κυβερνήσεων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η περιοχή της Δυτικής Αττικής είπε «σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος της τύχης» καθώς η κρατική πολιτική που εφαρμόστηκε της προηγούμενες δεκαετίες ήταν στην πραγματικότητα «η απουσία κρατικής πολιτικής». Ανέπτυξε δε τη θέση ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν πολιτικό υπόβαθρο και εν προκειμένω στη Δυτική Αττική οφείλονται στις παθογένειες, τις αδικίες και την ταξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης καθώς και στη μονομέρεια της διαχείρισης της κρίσης από το 2010 και μετά.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις σημερινές ευθύνες, διαβεβαίωσε ότι «αυτές δε θα μείνουν «ορφανές». Όπως είπε το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το αρμόδιο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να θέσουν υπ’ όψιν της κυβέρνησης το πόρισμά τους. «Και εκεί οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι», κατέληξε.
Ειρωνεία σε Μητσοτάκη για την …Τροχαία
Πάντως δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί και τον αρχηγό της ΝΔ, επικαλούμενος πρόσφατη ανάρτησή του στο τουίτερ σχετικά με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Ειδικότερα, είπε πως «το δραματικό γεγονός στη Μάνδρα δεν μπορούμε να το χρεώσουμε στο σπάνιο φυσικό γεγονός που έπληξε την περιοχή αλλά ούτε και στην Τροχαία που δεν έβαλε κορδέλες στο δρόμο».
Επίθεση σε Σαμαρά
Το κρίσιμο τώρα που η χώρα περνάει σε φάση ανάκαμψης, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα με βάση τις ιδιαίτερες δυνατότητες και ανάγκες της Δυτικής Αττικής. Πρέπει, είπε, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, σε ένα διαφορετικό μοτίβο, πιο στέρεα θεμέλια από αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση. Σε αυτό το σημείο επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση: «Πρόκειται για θράσος σήμερα να καταγγέλλουν εμάς που προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην κρίση» τόνισε.
Και συνέχισε με αιχμή για τη ΝΔ με αφορμή τα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ. «Δεν είναι ο χώρος να πολιτικολουγούμε» είπε, «αλλά σήμερα άκουσα έναν πρώην πρωθυπουργό να κατηγορεί εμάς και «να μας κουνάει το δάχτυλο, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για όσα έκανε δύο χρόνια», ούτε για την οικονομία, ούτε για την ανεργία, ούτε γιατί χάιδευε τα αυτιά της Χρυσής Αυγής. Αφού τα έκανε τόσο καλά, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί δεν πέτυχε, αυτά που πετυχαίνει η σημερινή κυβέρνηση. «Και αφού τα έκανε τόσο καλά γιατί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αισθάνεται την ανάγκη να τα αλλάξει όλα εκ βάθρων στο κόμμα του αφού, ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις;».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έθεσε τους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να εστιάσει η προσπάθεια για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη που κυβέρνηση και τοπικοί φορείς έχουν σχεδιάσει για τη Δυτική Αττική. Είναι εντυπωσιακό, σημείωσε, πως μια περιοχή που αναδύθηκε από την αρχαιότητα, εγκαταλείφθηκε κατά τις δεκαετίες της στρεβλής ανάπτυξης και μετατράπηκε σε αποθήκη παροπλισμένου εξοπλισμού και μισοβυθισμένων πλοίων. Στόχος τώρα, είπε είναι να εστιάσουμε σε 4 μεγάλα ζητήματα:
α) την βιώσιμη ανάπτυξη, β) την ποιότητα ζωής, γ) την κοινωνική συνοχή, δ)τις αναγκαίες παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.
Πηγές: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού & Το Ποντίκι