Τις αντιδράσεις των ξενοδόχων στη Χαλκιδική προκαλεί η κατανομή των κονδυλίων του επενδυτικού νόμου για τον τουρισμό που φέρεται να γίνεται με δύο μέτρα και σταθμά και σε βάρος περιοχών όπως η Χαλκιδική και συνολικά η Κεντρική Μακεδονία.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής,  ο οριστικός πίνακας Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (κύκλος Α) στο Υπουργείο Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας-Θράκης) δείχνει ανισοκατανομή σε βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρεται ότι στην Π.Κ.Μ. διατέθηκε το 5,7% του προϋπολογισμού των επενδύσεων όταν η κατανομή του τουριστικού εισοδήματος είναι 9% αντίστοιχα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Π. Ιονίων Νήσων όπου διατέθηκε το 14,19% του προϋπολογισμού των επενδύσεων όταν η κατανομή του τουριστικού εισοδήματος είναι 15% αντίστοιχα, αλλά ούτε και στην Π. Κρήτη που διατέθηκε το 20,82% του προϋπολογισμού των επενδύσεων όταν η κατανομή του τουριστικού εισοδήματος είναι 21% αντίστοιχα. Ακόμη και την Π. Νοτίου Αιγαίου διατέθηκε το 32,4%% του προϋπολογισμού των επενδύσεων όταν η κατανομή του τουριστικού εισοδήματος είναι 27% αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχύει και στον Β κύκλο υποβολών, όπου στην Π.Κ.Μ. διατέθηκε το 4,62% του προϋπολογισμού των επενδύσεων όταν η κατανομή του τουριστικού εισοδήματος είναι 9% αντίστοιχα.

Οι Ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η ανακατανομή έγινε μόνο σε όρους προϋπολογισμού των επενδύσεων χωρίς να λαμβάνεται υπ` όψιν η αξιολόγηση στο σύνολο ή άλλοι παράμετροι όπως οι πληθυσμιακοί, τα έσοδα τουρισμού, η συμβολή στο ΑΕΠ ή ειδικοί παράμετροι προορισμού.

Ένα επιπλέον στοιχείο που καταγγέλλεται είναι ότι η διαδικασία ανακατανομής των επιχορηγήσεων πραγματοποιήθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση χωρίς να τηρηθεί το χρονικό περιθώριο του νόμου και κυρίως χωρίς διαβούλευση με το κλάδο ή τον Φορέα των Περιφερειών.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να απορριφθούν ώριμες και εμβληματικές επενδύσεις, με υψηλή βαθμολόγηση που ξεπερνούσαν κατά πολύ το όριο της βαθμολογίας βάσης. Επιπλέον στον ίδιο τομέα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης εγκρίθηκαν επενδύσεις με χαμηλότερη βαθμολογία διότι έγινε ανακατανομή προϋπολογισμού ανά περιφέρεια με Νέο ΦΕΚ Αριθμό 6072/2024, ένα χρόνο μετά την ανάρτηση των εγκεκριμένων προσωρινών πινάκων, αλλοιώνοντας εκ των υστέρων την έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού.

 

Διαφορετική η ανακατανομή σε άλλα καθεστώτα

Βέβαια, αυτή η ανάλογη πρακτική της ανακατανομής των προϋπολογισμών ανά περιφέρεια στον τομέα Μακεδονίας – Θράκης δεν εφαρμόστηκε στο καθεστώς μεταποίηση -εφοδιαστική αλυσίδα, υπόθεση που αλλοιώνει την έννοια της αντίληψης της ισότητας των καθεστώτων και κατ’ επέκταση του είδους των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας.

Σύμφωνα με υπόμνημα της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, προς τον ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα, το τελικό αποτέλεσμα όλων είναι ο αιφνιδιασμός των επενδυτών, καθώς πολλοί επενδυτές λαμβάνοντας υπόψιν τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης υλοποιούν τις επενδύσεις τους μένοντας εκτεθειμένοι σε διαφορετικό πρότυπο υλοποίησης, με πολλαπλά κόστη επιβάρυνσης.

Επιπλέον, τονίζεται στο υπόμνημα, πως δεν ελήφθη υπόψιν η εμπειρία από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους Ν.4399/2016 και 3908/2011, όπου η τελική απορροφητικότητα των εγκεκριμένων ολοκληρωμένων επενδύσεων ήταν περί του 50%, ώστε να προβλεφθεί η πρακτική των δυνητικά εγκεκριμένων επενδύσεων σε αξιολογημένες επενδύσεις με υψηλή βαθμολόγηση.

Το θέμα έχει πάει και στη βουλή με αίτημα αναίρεσης της ανισοκατανομής των πόρων κι της  χαμηλής επιλεξιμότητας που πλήττει μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή όπως είναι η Χαλκιδική.