Σε μια άκρως πετυχημένη διοργάνωση, ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης, υπέγραψε το πρωτόκολλο δημιουργίας «Δικτύου Δήμων» για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία μαζί με 90 Δήμους πανελλαδικά, και έβαλε, μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ, τις βάσεις σε επίπεδο πρόληψης μαζί με την κεντρική διοίκηση του κράτους και τα υπουργεία.
«Η πολιτική Προστασία ως ασπίδα του Τουρισμού και της Ιστορίας του Τόπου μας» ήταν η θεματική ενότητα όπου μίλησε για τη Σιθωνία ο κ. Μαλλίνης.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης μίλησε επίσης για τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον δήμο Σιθωνίας και αποτελούν φυσικό κάλλος αλλά και παραγωγικό ιστό του δήμου για τον πρωτογενή τομέα. Ο τουρισμός, είπε, είναι ένα κρίσιμο θέμα για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, εξαιρετικά επίκαιρο για τις περιβαλλοντικές του διαστάσεις και την βιώσιμη ανάπτυξη του καθώς και καθοριστικό για την τοπική οικονομία.
«Επειδή μας αρέσουν οι αριθμοί και για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η δυναμικότητα της περιοχής, αρκεί να αναφερθεί ότι σε επίπεδο νομού, η Σιθωνία κατέχει τη 2η θέση, μετά τη Κασσάνδρα, στη κατανομή των τουριστικών ροών στα ξενοδοχεία σύμφωνα με στοιχεία του 2019 και την 1η θέση στον αριθμό επιχειρήσεων ενοικιαζόμενών δωματίων», πρόσθεσε ο κ. Μαλλίνης.
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος Σιθωνίας κατά την ομιλία του αναφέρουν ότι το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Σιθωνίας σύμφωνα με την εθνική αρχή διαφάνειας, εμφανίζει ποσοστό υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων 58% όταν ο μέσος όρος στο σύνολο των 332 ελεγχόμενων Δήμων εμφανίζει ποσοστό 44%, ενώ ο εξοπλισμός του Δήμου ο οποίος συντηρείται σε ετήσια βάση απαρτίζεται κυρίως από Grader, JCB, Bobcat και φορτηγά. Το τμήμα Πολιτικής προστασίας του Δήμου έχει συντάξει σχέδια αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων τα οποία έχουν δημοσιευθεί και κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η επικαιροποίηση των σχεδίων αυτών θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας τόνισε ότι το μείζον θέμα σήμερα για τους δήμους και όλους τους φορείς, είναι οι τρόποι αποτροπής μιας κλιματικής κρίσης ή καταστροφής και το πώς θα ανακάμψουμε από αυτήν με το λιγότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. «Το ερώτημα δηλαδή δεν είναι εάν θα επέλθουν κρίσεις, αλλά το πότε θα γίνουν και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε ως διαχειριστές και ως υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί», είπε χαρακτηριστικά..
«Η βιωσιμότητά του Δήμου Σιθωνίας ως τουριστικός προορισμός είναι υψίστης σημασίας για εμάς και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του. Κάθε κρίση ή καταστροφή αποκαλύπτει τις αδυναμίες μας στο επίπεδο ανθεκτικότητας και είναι εκεί που πρέπει να στρέψουμε τη προσοχή μας. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Μα με τον τρόπο που αγαπητός δήμαρχος και πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Κωνσταντάτος ήδη ξεκίνησε να κάνει. Με συνέργειες για την προσέγγιση της αντιμετώπισης κρίσεων μέσω αποφάσεων, προβλέψεων και τελικά μέσω διαχείρισης των κρίσεων», κατέληξε ο κ. Μαλλίνης.