Ένα απίστευτο πιάτο από τη Συκιά Χαλκιδικής που εδώ και χρόνια οι νοικοκυρές του χωριού το ετοιμάζουν με απίστευτη μαεστρία και κόπο, δεν είναι άλλο από τα “σαλιάκια” στο φούρνο!
Μιλάμε για τα σαλιγκάρια ή τους κοχλιούς, όπως τα ονομάζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτά τα πνευμοφόρα μαλάκια που το σώμα τους προφυλάσσεται από ένα περιελιγμένο όστρακο.
Κάθε φορά, σαν μπει η άνοιξη, και αφού πέσουν μερικές ψιχάλες, οι κάτοικοι της Συκιάς σπεύδουν σε βουνά και σε μονοπάτια για να τα μαζέψουν, αφού εκείνα με την βροχή κάνουν έντονη την εμφάνιση τους. Ίσως κάποιες φορές είναι κρυμμένα, αλλά και πάλι λίγη σημασία έχει γιατί οι Συκιώτες γνωρίζουν καλά τα μέρη που θα τα βρουν και θα γεμίσουν την σακούλα τους για να έχουν την περίοδο της νηστείας ένα μεσημεριανό πεντανόστιμο πιάτο.
Ένα πιάτο που το έφτιαχναν οι προγιαγιάδες, οι γιαγιάδες, οι μάνες σήμερα. Ένα πιάτο αγαπημένο που λατρεύουν ακόμη και τα μικρά παιδιά. Ένα πιάτο από τη γη με φρέσκα αρώματα και μυρωδικά! Ένα φαγητό που είναι συνδεδεμένο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής με το χωριό της Συκιάς, αφού σε πολλά σπίτια το μαγειρεύουν ακόμη και δυο φορές την εβδομάδα!
Όσον αφορά την Μεγάλη Εβδομάδα εδώ και πολλές δεκαετίες οι νοικοκυρές το μαγείρευαν αυτό το φαγάκι τη Μεγάλη Πέμπτη. Μία παράδοση που συνεχίζεται έως σήμερα και πολλές από τις γυναίκες του χωριού, ειδικά οι ηλικιωμένες θα το ετοιμάσουν για αύριο 17 Απριλίου.
Πρόκειται για ένα πλούσιο, ολοκληρωμένο μενού, άκρως νηστίσιμο, όμως απίστευτα νόστιμο που αξίζει -έστω και μια φορά στη ζωή σας- να το δοκιμάσετε!
Η κα. Αναστασία Βαλογιάννη, ετών 80 και έμπειρη μαγείρισσα μας αποκαλύπτει αυτή τη θεσπέσια παραδοσιακή συνταγή της Συκιάς που εμείς τη δοκιμάσαμε από τα χεράκια της και πραγματικά ξετρελαθήκαμε!
Πάμε να φτιάξουμε παρέα τα “Συκιώτικα Σαλιάκια” φούρνου-Συνταγή για 40-50 σαλιγκάρια:
Υλικά
500 gr περίπου σπανάκι (καθαρισμένο)
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι για το βράσιμο και άλλο 1 με 1,5 κουταλάκι για τη κατσαρόλα
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1,5 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
3 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κρεμμύδια ξερά (μέτρια)
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
2 κούπες ρύζι άσπρο
4 με 4,5 κούπες νερό άσπρο
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε τα σαλιγκάρια
Καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια από μεμβράνες και ακαθαρσίες που μπορεί να έχουν στο όστρακό τους. Τα πλένουμε και τα προσθέτουμε σε κατσαρόλα που βράζει αλατισμένο νερό. Μόλις ξαναπάρει βράση το νερό τους αποσύρουμε και τους ξεπλένουμε πολύ καλά, απομακρύνοντας όσο γίνεται την κίτρινη βλέννα που έχουν. Τα βάζουμε ξανά σε βραστό νερό και βράζουμε για μια ώρα περίπου.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια (ξερά και χλωρά), τον άνηθο και τον μάραθο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια, τον άνηθο, λίγο από το μάραθο και έπειτα ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και τα σαλιγκάρια, σωτάροντας λίγο ακόμη και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού έχουν σοταριστεί όλα τα παραπάνω παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε μέσα όλη τη γέμιση της κατσαρόλας, στρώνοντας καλά το ρύζι στο κάτω μέρος και τα σαλιγκάρια από την πάνω πλευρά του ταψιού. Ρίχνουμε στο ταψί το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σφραγίσουμε το ταψάκι μας με τον υπόλοιπο μάραθο, σκορπίζοντας τον διάσπαρτο σε όλο το ταψί.
Ψήνουμε στον αέρα για 1 ώρα περίπου στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φαγητό μας.
Σημείωση: Αν δεν είστε λάτρεις του μάραθου, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με άνηθο ή απλά να αφήσετε το φαγάκι σας σκέτο, χωρίς σκέπασμα από τα δυο αυτά μυρωδικά.
Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!
Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε.